Schwarzenegger hazafiatlan szarságnak nevezte Trump kiszivárgott telefonhívását

külföld
2021 január 05., 19:07

Arnold Schwarzenegger is elítélte Donald Trump telefonhívását, mely során 60 percen át győzködte Georgia állam legfőbb választási tisztviselőjét, a republikánus Brad Raffenspergert, hogy találjon neki még 11780 szavazatot, ugyanis Biden annyival nyert az amúgy évtizedek óta a republikánusok felé húzó államban, írja a The Hill.

Georgia államban kedden tartanak rendkívül fontos szenátusi választást, melyen eldőlhet, hogy mennyire lehet erős a Biden-kormány, és a két szenátusi helyről is döntő, eleve feszült figyelemmel követett választást alaposan felforgatta a kiszivárgott felvétel a telefonhívásról, amit Schwarzenegger az Economistban megjelent véleménycikkében hazafiatlan szarságnak („un-American bullshit”) nevezett.

Arnold Schwarzenegger 2019-ben
photo_camera Arnold Schwarzenegger 2019-ben Fotó: Suamy Beydoun/AGIF via AFP

A filmsztár, aki republikánus színekben volt korábban Kalifornia kormányzója, Raffenspergert egy igazi hősnek nevezte, és egyben arra kérte azokat a republikánus politikusokat, akik esetleg továbbra sem akarják elfogadni az elektori szavazatok végeredményét a szerdai, kongresszusi szavazáson, hogy vizsgálják felül álláspontjukat.

Schwarzenegger arról írt, hogy egyszer forgatott egy Termintator-filmet Az ítélet napja címmel, de az csak Hollywood volt. Az igazi ítéletnap sok politikusnak január 6-a lesz, amikor dönthetnek arról, hogy a szavazók oldalán állnak, vagy pedig a pártjuk és egy önző elnök pártján. Schwarzenegger azt üzente azoknak a párttársainak, akik a választási végeredmény elfogadása ellen készülnek szavazni, hogy „az unokáink már csak úgy fogják ismerni a neveteket, mint a gazemberekét, akik harcot hirdettek a nagy amerikai kísérlet és a szavazók akarata ellen”.

Szerinte azok a republikánusok, akik nem fogadják el a választás eredményét, azok a pártot választják a nemzet helyett, az összeesküvést a demokrácia helyett, és egyetlen embert 81 millió szavazó helyett.

Donald Trump cselekedeteit, melyekkel lerombolná a hitünket a választásban és évszázadok amerikai alapelveit dobná el, minden politikai vezetőnek egységesen kell elítélnie, függetlenül pártállásától, írja Schwarzenegger, aki szerint nem lehet kérdés, hogy ki nyerte a választást, és ennek ellenére folytatni ezt a színjátékot ostoba, őrült és gonosz dolog.