Megint több új fertőzöttet találtak, mint amennyi tesztet közölt az operatív törzs

járvány
2021 január 06., 07:39

Az elmúlt napokhoz képest jóval több, 2047 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak az operatív törzs szerdai jelentése szerint. De ami igazán érdekes, hogy a mintavételek száma ennél kevesebbel, 1985-tel nőtt. Kedden 2 727 896 mintavételnél tartottunk, most 2 729 881-nél. A közleményben semmilyen magyarázatot nem adtak erre. Novemberben már előfordult ugyanez, akkor utólag az adatszolgáltatás késlekedésével indokolták.

Frissítés (10:49): Frissítették a mintavételek számát, ami így már 2 750 625. Ez alapján a közel 23 ezer teszt 9 százaléka pozitív.

Frissítés (13:11): A számokat közelebbről megnézve továbbra is nagyon furcsa dolgokra lehetünk figyelmesek. A frissítéskor ugyanis éppen annyi tesztet írtak hozzá a statisztikához, amennyien részt vettek a hétvégi óvodai és iskolai tesztelésen. Azt viszont hétfőn egyszer már hozzáadták az adatokhoz.

photo_camera A szerdai első változat
photo_camera A frissített adat

Az elhunytak száma 118-cal nőtt, így az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 110 áldozata volt a járványnak.

link Forrás

5646 koronavírusos fertőzött van kórházban, valamivel kevesebb, mint egy nappal korábban (ez nem tartalmazza a kórházban ápolt, covid-gyanús betegeket, róluk nem számolnak be). 396-an vannak lélegeztetőgépen.

link Forrás
link Forrás

A megyei fertőzöttségi adatokból látszik, hogy az elmúlt héten az ország nagy részében nőtt a fertőzöttek száma a megelőző egy héthez képest. Ezt hívjuk növekedési faktornak, ami Tolnában a legmagasabb, 63 százalékos.

Tolnában, Zalában és Fejérben negyedik napja folyamatosan pozitív tartományban van ez a szám. (Akkor mutatna javulást, ha negatív lenne.) Ez egyetlen másik megyére sem igaz, csak Borsodra, de ott olyan kis mértékű a növekedés, hogy inkább azt mondhatjuk, stagnál a helyzet.

link Forrás