Nagyon furcsa dolog történik a koronavírusos tesztszámokkal

járvány
2021 január 06., 11:57

Szerda délelőtt először arra lettünk figyelmesek, hogy az operatív törzs napi járványadatai szerint több új fertőzöttet találtak, mint ahány tesztet végeztek. Ez persze képtelenség, néhány órával később frissítették is a statisztikát, megnövelve a tesztek számát. Indoklást nem fűztek hozzá, de egy hasonló, novemberi esetben az adatszolgáltatás késlekedésével magyarázták a dolgot.

Ezzel még nincs vége, érdemes megnézni a konkrét számokat is.

Első körben 1985 tesztet jelentettek (szemben a 2047 új fertőzöttel), majd hozzáírtak még 20 744-et. Pontosan ennyien vettek részt a hétvégi, óvodai és iskolai dolgozók számára kiírt tesztelésen is. De ezt a 20 744 tesztet hétfőn már hozzáadták a statisztikához, külön be is számoltak róla.

Müller Cecília annyit mondott a szerdai tájékoztatón, hogy „az elmúlt 24 órában 22 729 minta vizsgálata történt meg”. Ez a reggeli 1985-ös szám és a később hozzáadott 20 744 összege.

Elméletileg persze lehetséges, de nagyon kicsi a valószínűsége, hogy pont annyi teszt érkezett be késve, amennyit napokkal korábban egyszer már hozzáadtak a statisztikához. De egyelőre nincs magyarázat az egyezésre, hiába küldtünk kérdést az operatív törzsnek.

Mindez azért probléma, mert ilyen bizonytalanság mellett még a hivatalos adatok szintjén is nagyon nehéz követni a járványhelyzet állását.

Jutott más furcsaság is szerdára: a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett többlethalálozást már pontosan lefedi az operatív törzs által jelentett covid-halálozás, ami eddig messze nem volt így.