Koronavírus-számok Magyarországon 01.28.
Elhunytak + 93 Σ 12 291
Kórházban - 140 Σ 3 669
Fertőzöttek + 1 569 Σ 363 450
Oltottak + 8 511 Σ 161 215

December első két hetében 40 százalékkal többen haltak meg, mint az előző évek hasonló időszakában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Kis év végi szünet után ismét frissítette a magyar halálozási adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH a tavalyi év 49. (november 30.-december 6.) és 50. heténél (december 7-13.) jár.

Az új adatok szerint továbbra is jelentős a többlethalálozás az elmúlt öt év átlagához képest.

  • A 49. héten 3764-en hunytak el Magyarországon, 1188-cal többen, mint az elmúlt öt év 49. hetének átlaga.
  • Az 50. héten 3616-an veszítették életüket, 1059-cel többen, mint az előző öt év 50. hetének átlaga.
  • December első két hetében 40 százalékkal többen hunytak el itthon, mint az előző öt év hasonló időszakában.

Szeptember eleje (36. hét) és december 13-a között ez a többlethalálozás 9422 fő. 

Ugyanebben az időszakban (36-50. hét) az operatív törzs hivatalos adatai szerint 6515-en hunytak el koronavírusban. A különbség 2907 fő. 

Ezek a halálesetek a hivatalos jelentések alapján nem köthetőek a koronavírushoz. Máshoz viszont nehéz, mert nem volt egyéb olyan tényező a víruson és annak következményei túl,  ami jelentősen emelné az elmúlt évekhez képest a halálozást. (A KSH csak összegezi a magyarországi haláleseteket, de a halálokokat ezekben a heti jelentésekben nem jelöli meg.)

A magyarországi többlethalálozás és a járvány hivatalos adatai közötti jelentős, már majdnem 3000 fős különbségről az elmúlt hetekben többször is írtunk. Feltételezhető, hogy sok covidos áldozat nem került be a hivatalos statisztikába, vélhetően azért, mert nem is tesztelték őket. Az is előfordulhat, hogy a járványstatisztika is megcsúszott. Ahogy az is magyarázat lehet, hogy súlyos, nem covidos betegek ellátása is akadozik a járványüzemmódra átállított egészségügyben. (Ez - ha nem is mindenhol, de más országokban is előfordult korábban, tavasszal Olaszországban, ősszel a lengyeleknél például.) 

Az új KSH-s adatokban azonban gyökeres változás van. 

Az elmúlt évekhez képesti többlethalálozást már pontosan lefedi az operatív törzs által jelentett covid-halálozás. Sőt, az 50. héten még meg is haladja azt. (Azon a héten a KSH adatai szerint 1059-cel többen haltak meg, mint az előző 5 évben. A hivatalosan jelentett covid-halálozás ezen a héten pedig 1146 fő volt.) 

Így eltűnt a két hivatalos adatszolgáltatás közötti jelentős különbség, a KSH statisztikája már összepasszol az operatív törzs adataival, ami eddig messze nem volt így. Annyira nem, hogy a KSH tavalyi utolsó jelentésében is, ami a 48. hetet dolgozta fel, a járvány hivatalos áldozatait messze meghaladó volt a többlethalálozás, egyetlen hét alatt 385 fős volt a különbség. Szeptember eleje óta pedig - mint írtuk - majdnem 3000 fős differencia volt. 

A következő, jövő heti jelentésből majd kiderül, hogy ez tartósan így marad-e. A KSH ezúttal visszamenőleg csak minimálisan változtatott a halálozási adatokon, 18 fővel növelve a 48. heti áldozatok számát. Pedig - ahogy a hivatalban tisztítják az adatokat - eddig utólag akár heti 100-zal is nőtt több hétre visszamenően a halálozási statisztika. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó