Az Origó megint felállított egy alternatív valóságot, ezúttal a Capitolium megtámadásáról

Média
2021 január 07., 15:36

Azzal a címmel számolt be az Origó a szerdai trumpista tüntetésről, ami során betörtek a Capitolium épületébe, négy tüntető pedig az életét vesztette, hogy:

A botrányos novemberi választást követően totális káoszt hozott Joe Biden elnöksége

Az Origó hosszú cikkben írja le, hogy „újabb botrányt okozott Amerikában a megválasztott demokrata elnök, Joe Biden elnöksége”. Pedig a valóság az, hogy Joe Biden még nem is az Egyesült Államok elnöke.

A lap a nyíltan Trumpot támogató Fox News beszámolója alapján írt a szerdai erőszakba torkolló tüntetésről, amit a kormánylap úgy állít be, mintha teljesen érthető lett volt az erőszak, hiszen az országban sokakat felbosszantott a „gyanús elnökválasztás”.

Azt írják, hogy az, hogy ezt nem sikerült megfékezni egyértelműen a rendőrség hibája, akiket felkészületlenül ért a támadó tömeg, holott már hetekkel előre lehetett tudni a közösségi médiából, hogy erőszakot fognak alkalmazni a Trump-támogatók.

De a legdurvább állítás, ami a cikkben szerepel, hogy „Donald Trump végig azt kérte a tüntetőktől, hogy ne legyenek erőszakosak, legyen békés a demonstráció, a kijárási tilalom előtt pedig arra kérte őket, hogy menjenek haza.”Arról, hogy valójában hogyan hergelte a tömeget a leköszönő elnök részletesen Plankó Gergő kollégám írt:

„Trump arra buzdította az embereket, hogy menjenek a Capitolium épületéhez, ahol épp ekkor készült hitelesíteni a szenátus és a képviselőház közös ülésen a választás eredményét. Az elnök azt mondta híveinek: gyengeséggel nem lehet visszaszerezni az országot. Ő maga nem tartott velük.

Támogatói már az épületben harcoltak, mire az első posztja megjelent arról, hogy ne erőszakoskodjanak. Esti videóüzenetében pedig az elnök arról biztosította a zavargóknak, hogy nagyon különleges emberek, akiket nagyon szeret. Megkérte őket, hogy menjenek haza, és ugyanebben az üzenetben

megismételte, hogy ellopták tőle a választást, amit nagy fölénnyel megnyert.”