Orbán Rogánnal kísértette ki a pécsi polgármestert

POLITIKA
2021 január 07., 19:21

Részletesen elmesélte a Jelen hetilapnak Péterffy Attila, Pécs polgármestere, hogyan zajlott a Várban az a decemberi találkozó, ahol Orbán Viktor bejelentette az önkormányzatokat érintő újabb elvonásokat.

Péterffy a fideszesek között egyetlen ellenzéki polgármesterként volt ott a Karmelitában december 19-én. Ő ugyanis a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke.

A találkozóról a szervezet másik elnöke, a régi, rendszerváltás előtti motoros (erről a cikk végén), Szita Károly szólt neki előző este hat órakor. Egyeztetést ígértek, de arról elkészítő anyagot nem kaptak. Péterffy szerint ennek ellenére Szita tudhatta, mit fog bejelenteni nekik Orbán, mert ők ketten némi késéssel, jó hangulatban, mosolyogva beszélgetve érkeztek meg a találkozóra. Ahol aztán Orbán közölte velük a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának a megfelezését.

photo_camera Rogán Antal keze, Orbán Viktor, Gulyás Gergely, valamint a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetősége "a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében" Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én. Jobbról balra: Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere, Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere, Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Péterffy szerint maga a találkozó egyeztetés helyett deklaráció volt. Ő maga nem értett egyet az adó megfelezésével, mert szerinte az a vállalkozói kör, amit a kormány megsegíteni akart, nem igényelte ezt, hiszen számukra nem nagy összegről van szó. Az önkormányzatoknak viszont újabb, hatalmas érvágás. Orbánt megkérdezte, hogy az önkormányzatok kieső bevételeit kompenzálja-e az állam, a miniszterelnök azt mondta, hogy automatikusan nem, csak egyedi elbírálás alapján.

A pécsi polgármester arról is érdeklődött a miniszterelnöknél, hogy legalább a szolidaritási adót nem akarja-e csökkenti a kormány, de Orbán erre is nemet mondott.

Péterffy szerint a jelen lévő fideszes polgármesterek „érezhetően nem örültek a bejelentésnek, de elfogadták, fegyelmezetten”. Szita Károly viszont „gyakorlatilag teljes egyetértéséről biztosította a miniszterelnököt”.

Ebből utóbb komoly feszültség is keletkezett a szövetségen belül, 9 ellenzéki polgármester közös nyilatkozatot adott ki. Ebben azt írták, hogy „Szita Károly tehát az MJVSZ szakmai céllal létrejött, a nagyvárosok egységes képviseletére hivatott szövetsége nevében, az érintett polgármesterekkel folytatott egyeztetés nélkül, de az ő nevükben adott ki a kormány politikai céljaival egyetértő, az önkormányzatok kivéreztetését célzó döntést támogató nyilatkozatot.” Ezzel szerintük Szita túllépett a hatáskörén.

photo_camera Szita és Orbán az egyeztetésre tart Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A Karmelitában ott volt Rogán Antal és Gulyás Gergely is. Péterffy szerint ők arról beszéltek, hogy a fővárosi önkormányzattal és a kerületekkel felesleges lenne a konzultáció az adóelvonásról, hisz velük folyamatos a kapcsolat és nem is igényelték ezt a megbeszélést. „Utána beszéltem Karácsony Gergellyel, aki tőlem tudta meg, hogy ők «nem igényelték» a konzultációt” - mondta Péterffy.

Arra a kérdésre, hogy a Miniszterelnökségről kijövet beszélgetett-e a kormánypárti városvezetőkkel, Pécs polgármestere azt válaszolta:

„Nem. Orbán Viktor, miután lezárta a beszélgetést, megkérte Rogán Antalt, hogy kísérjen ki engem.

A fideszes polgármesterek még maradhattak?

Igen. Világossá vált, hogy látszategyeztetésre hívtak, ahol nekem a biodíszlet szerepét szánták”.

Nem nehéz elképzelni, miről lehetett szó. A kormány ugyanis mintegy kompenzációként így osztott pénzt a megyei jogú városok között az év végén:

link Forrás

A szövetség fideszes elnökéről, Szita Károlyról érdemes tudni, hogy a nevét 2005-ben kapcsolatba hozták egy Krakus Péter fedőnevű titkos megbízottal, aki a 1989-ig tartó aktív időszakában a dossziéban fellelhető adatok szerint több mint 100 alkalommal találkozott III/II-es tartótisztjével, és adott információkat a családjáról meg a Növényvédő és Agrokémiai Állomásnál dolgozó munkatársairól is. Krakushoz hasonlóan itt dolgozott Szita is: 1981 és 1988 között az állomás biológiai laboratóriumát vezette. Ugyan feltűnő a hasonlóság a két ember között, Szita mindenkit biztosított: visszaéltek a személyi adataival, amikor valaki elkészítette a 6-os kartont, ami szerint Fenesi Lajos rendőrfőhadnagy őt szervezte be 1980. július 2-án a III/II-es osztályhoz Krakus Péter fedőnéven, sőt Szita még pert is indított, igaz, nem rágalmazásért, becsületsértésért vagy jó hírnév megsértéséért, hanem államtitoksértés, hivatali hatalommal való visszaélés és államtitoksértés miatti feljelentés elmulasztása miatt. Gulyás Gergely és Szájer József fideszes politikusok 2018-ban képtelenek voltak válaszolni arra, hogy kínosnak érzik-e, hogy egy pártban ülnek a III/II-es Szita Károllyal.