Koronavírus-számok Magyarországon 01.28.
Elhunytak + 93 Σ 12 291
Kórházban - 140 Σ 3 669
Fertőzöttek + 1 569 Σ 363 450
Oltottak + 8 511 Σ 161 215

Koronavírus: 115 újabb áldozat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában már megosztotta a hallgatókkal a legfrissebb járványügyi adatokat, az operatív törzs reggeli jelentése így lényegében csak visszaigazolta a miniszterelnöki adatokat. Eszerint

  • 115 újabb áldozata van a járványnak (összesen már 10 440)

  • 5 297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban (tartósan csökkenőben)

  • 372-en vannak lélegeztetőgépen (öttel többen, mint tegnap, de már tartósan 400 alatt van a számuk)

Ami igazán érdekes lenne, az a napi új fertőzöttek száma. Leginkább az, hogy megugrott-e a karácsonyi előtti bevásárlások, családi összejövetelek miatt az elmúlt két hétben. 

Látszólag igen, de szinte képtelenség most megmondani, hogy valóban így van-e. A tegnap jelentett 3068 új fertőzött volt december 24-e óta a legmagasabb, a mai 2907 alig marad el ettől. 

Csakhogy van egy sajátos dinamikája a megtalált új fertőzötteknek. Csütörtökön és pénteken mindig magasabb a számuk, alighanem ekkor jönnek be a hét eleji tesztek eredményei. A hét elején azért alacsony a szám, mert ekkor a hétvégi - a hétköznapinál jóval kevesebb - vizsgálatok adatai jelennek meg a statisztikákban. Szombat-vasárnap pedig két hete karácsony, múlt héten szilveszter-újév volt. 

Talán jövő héten ezt jobban látni, bár Orbán ma azt mondta, hogy szerinte a kiszámíthatóság legalább olyan fontos, mint a hatékonyság, ezért nem akarják rángatni a szabályokat, „mint ezt sok országban próbálják, hogy az épp aktuális fertőzési adatokat követik az intézkedések”.  Mindenesetre februárig maradnak a mostani szigorítások.

Ha újra erősödni kezd a járvány, az a kórházi számokon látszik majd leginkább, de ennek átfutása 1-2 héttel hosszabb, mint az új fertőzötteké. Egyelőre nem ápolnak több covidos betegek kórházakban. 

A megyei adatok lakosságarányosan és az elmúlt hetekben regisztrált új fertőzöttei alapján.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó