Koronavírus-számok Magyarországon 07.23.
Elhunytak 0 Σ 30 020
Kórházban + 5 Σ 67
Fertőzöttek + 85 Σ 809 101
Tesztek + 10 007 Σ 6 284 811
Oltottak + 5 457 Σ 5 588 272
A legújabb trendek

Koronavírus: 115 újabb áldozat

január 8., péntek 7:44

Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában már megosztotta a hallgatókkal a legfrissebb járványügyi adatokat, az operatív törzs reggeli jelentése így lényegében csak visszaigazolta a miniszterelnöki adatokat. Eszerint

  • 115 újabb áldozata van a járványnak (összesen már 10 440)

  • 5 297 koronavírusos beteget ápolnak kórházban (tartósan csökkenőben)

  • 372-en vannak lélegeztetőgépen (öttel többen, mint tegnap, de már tartósan 400 alatt van a számuk)

Ami igazán érdekes lenne, az a napi új fertőzöttek száma. Leginkább az, hogy megugrott-e a karácsonyi előtti bevásárlások, családi összejövetelek miatt az elmúlt két hétben.

Látszólag igen, de szinte képtelenség most megmondani, hogy valóban így van-e. A tegnap jelentett 3068 új fertőzött volt december 24-e óta a legmagasabb, a mai 2907 alig marad el ettől.

Csakhogy van egy sajátos dinamikája a megtalált új fertőzötteknek. Csütörtökön és pénteken mindig magasabb a számuk, alighanem ekkor jönnek be a hét eleji tesztek eredményei. A hét elején azért alacsony a szám, mert ekkor a hétvégi - a hétköznapinál jóval kevesebb - vizsgálatok adatai jelennek meg a statisztikákban. Szombat-vasárnap pedig két hete karácsony, múlt héten szilveszter-újév volt.

Talán jövő héten ezt jobban látni, bár Orbán ma azt mondta, hogy szerinte a kiszámíthatóság legalább olyan fontos, mint a hatékonyság, ezért nem akarják rángatni a szabályokat, „mint ezt sok országban próbálják, hogy az épp aktuális fertőzési adatokat követik az intézkedések”. Mindenesetre februárig maradnak a mostani szigorítások.

Ha újra erősödni kezd a járvány, az a kórházi számokon látszik majd leginkább, de ennek átfutása 1-2 héttel hosszabb, mint az új fertőzötteké. Egyelőre nem ápolnak több covidos betegek kórházakban.

A megyei adatok lakosságarányosan és az elmúlt hetekben regisztrált új fertőzöttei alapján.