A szlovén miniszterelnök most már úgy van vele: ő igazából nem is Trumpnak gratulált

külföld
2021 január 10., 18:34
photo_camera Fotó: YVES HERMAN/AFP

Az amerikai elnökválasztás utáni napon Janez Jansa szlovén miniszterelnök volt a nagyon kevesek egyike, aki egyértelműen Donald Trumpot tekintette győztesnek.

November negyedikén (amikor a levélszavaztok még nem érkeztek be, Trump pedig önmagát hirdette ki győztesnek) ezt írta ki Twitterre:

„Elég nyilvánvaló, hogy az amerikai nép Donald Trumpot és Mike Pence-t választotta újabb négy évre. Késleltetheti ezt, és tagadhatja a tényeket a mainstream média, annál nagyobb lesz az elnök végső győzelme. Gratulálok a Republikánus Pártnak ahhoz, hogy országszerte erős eredményeket értek el!”

link Forrás

Jansa annyira kitartott Trump mellett, hogy Biden győzelmének kihirdetésekor sem akart neki gratulálni (amikor már Orbán Viktor is megtette), hanem azt mondta, a választások akkor érnek véget, ha a másik fél elismeri a vereségét.

Azóta történt, ami történt, a hétvégén pedig Sophie in ’t Veld holland EP-képviselő egy Twitter-csatában felvetette Jansának, hogy ő volt az, aki gratulált Trumpnak, de Bidennek még mindig nem, mire a szlovén miniszterelnök elsőre meglepőnek tűnő választ adott:

„Képviselő asszony, mutassa már meg, maga és az igazságot annyira szerető barátai szerint hol gratuláltam én Trumpnak?”

A holland politikus erre megmutatta Jansa november 4-ei posztját:

Mire a szlovén miniszterelnök így vágta ki magát:

„Köszönöm! Tehát ha a Republikánus Pártnak gratulálok, akkor maga és a hasonló fake news-követők szerint igazából Trumpnak gratuláltam? Eddig azt reméltem, hogy a baloldali EP-képviselők legalább olvasni tudnak!”