A Trump-kormány búcsúzóul minden, Tajvannal szemben önként vállalt korlátozást feloldott

külföld
2021 január 10., 07:22

Mike Pompeo, az Egyesült Államok Donald Trumppal együtt távozó külügyminisztere szombaton bejelentette, hogy felold minden, önként vállalt korlátozást Tajvannal szemben.

Az amerikai kormányzat azért vállalt önkéntes korlátozásokat Tajvannal szemben, hogy ezzel is csillapítsa a de facto független, demokratikus szigetországot saját szakadár tartományának tekintő kínai vezetést.

Az Egyesült Államok a pekingi vezetést ismeri el hivatalosan Kínaként, vagyis a világ legtöbb országához hasonlóan nincs hivatalos kapcsolata Tajvannal, de fegyvereladásokkal és saját haditengerészetével igyekszik garantálni a sziget függetlenségét Kínától.

Az amerikai külügyminisztérium a diplomáciai kötéltánc részeként évtizedek óta korlátozza, hogy az amerikai tisztviselők milyen kapcsolatokat tarthatnak fenn tajvani kollégáikkal. Ezt egyoldalúan tette a külügyminisztérium, Pompeo szavai szerint azért, hogy "Pekinget nyugtassa". Ezeket a korlátozásokat oldotta fel most a távozó külügyminiszter. Jelzésként pedig az USA ENSZ-nagykövete, Kelly Craft a jövő héten el is látogat Tajvanra.

A kínai vezetés első reakciója szerint az amerikai kormány "a tűzzel játszik". (Via MTI)