A brit szupermarketek vezetői szerint élelmiszerhiány jöhet Észak-Írországban a Brexit miatt

külföld
2021 január 12., 19:35

A legnagyobb brit szupermarketláncok, köztük a Sainsbury, a Marks and Spencer és a Tesco vezetői levelet írtak Michael Gove kabinetminiszternek, amiben azt sürgetik, hogy a brit kormány találjon megoldást az Észak-Írországba irányuló áruszállítás Brexit utáni ésszerűsítésére. A levélírók szerint ugyanis, ha ez nem történik meg, akkor a március végén lejáró kegyelmi időszak után súlyos élelmiszerhiány jelentkezhet az északír boltokban, azokat ugyanis nem fogják tudni megfelelően ellátni árukkal.

Az EU és a brit kormány által elfogadott megállapodás értelmében a teljes Ír-szigetre az EU belsőpiaci szabályai vonatkoznak, ugyanis csak így lehetett elkerülni, hogy Észak-Írország és Írország között újra határellenőrzést kelljen bevezetni, amit a Nagypénteki egyezmény nem is tenne lehetővé. Így viszont a Brit-szigetről Észak-Íroroszágba irányuló élelmiszerszállítás sokkal nehézkesebbé vált, és rengeteg papírmunka szükséges, főleg az állati eredetű termékek szállításához.

A szupermarketek szerint nem fognak tudni március végére felkészülni az ésszerűtlen követelmények teljesítésére, ezért kérik a kormányt, hogy az élelmiszerláncok bevonásával tárgyaljon az EU-val egy minden fél számára megfelelő megoldás megtalálása érdekében. (Financial Times)