Egy évszázad után a Ford nem gyárt több autót Brazíliában

január 12., kedd 11:42

Több mint száz év működés után a Ford amerikai autógyártó leállítja a termelést Brazíliában és bezárja mindhárom gyárát, mivel a koronavírus-járvány hatására még kihasználatlanabbak lettek a vállalat termelési kapacitásai.

Jim Farley, a Ford Motors vezérigazgatója "nagyon nehéz, de szükséges" döntésnek nevezte hétfőn a brazil gyárak felszámolását, amely része a nagy amerikai autógyártó 11 milliárd dollár értékű globális szerkezetátalakítási programjának.

A Ford záróárfolyama 3,33 százalékkal, 9,30 dollárra emelkedett hétfőn a New York-i tőzsdén, ami 0,54 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Az elmúlt 52 hétben 3,96 és 9,5 dollár között mozgott az árfolyam.

A brazil munkások már 2019-ben is a tervezett bezárások ellen tüntettek Fotó: MIGUEL SCHINCARIOL/AFP

A Ford a tavalyi évet is súlyos veszteséggel fogja zárni, miután az előző három évben sem tudott nyereséget termelni. A vállalat mintegy 4,1 milliárd dollár értékben hajt végre adózás előtti értékcsökkenési leírást, 2,5 milliárdot 2020 negyedik negyedévének terhére, 1,6 milliárdot pedig 2021-ben.

Két gyárban - a Bahia államban fekvő Camacari, illetve a Sao Paulo államban lévő Taubate városban - azonnali hatállyal leállítják az autógyártást, míg a Ceara államban fekvő Horizonte városban a harmadik negyedévig működhet a Troller terepjárókat gyártó üzem.

Ezzel együtt a Ford nem vonul ki teljesen a dél-amerikai országból, ugyanis megtartja fejlesztőközpontját Bahiában, a próbapályát Tatuíban és a regionális értékesítési központot Sao Paulo városban.

A gyárak bezárása nagyjából ötezer munkavállalót érint. A munkáltató megkezdte a leépítési tárgyalásokat a szakszervezetekkel és más szervezetekkel. A szakszervezeteket váratlanul érte a hír, és máris sztrájkot hirdettek Taubate és Camari üzemeiben.

Brazíliában 26 százalékkal csökkent tavaly a gépjárművek értékesítése, és a várakozások szerint csak 2023-ban éri el a 2019-es, a járvány előtti év szintjét.
A Ford jelenleg csak odahaza, az Egyesült Államokban nyereséges, külföldön veszteséges a tevékenysége. Európa mellett Dél-Amerika is nagy veszteségeket termel, csak a harmadik negyedévben 108 millió dollár működési veszteséget termelt. A Ford ugyanakkor megtartja az Argentínában és az Uruguayban működő egy-egy gyárát.

Az első brazil Ford-gyár 1921-ben nyílt meg Sao Paulóban. (MTI, AFP)