Magyar lemezeket díjazott a világ egyik legismertebb jazzmagazinja

zene
2021 január 12., 08:43

A világ egyik legjelentősebb jazz tematikájú folyóirata, a The New York City Jazz Record a 2020-as év öt legjobb jazz kiadója közé válogatta be a magyar BMC Records-ot, míg több náluk megjelent lemez pedig díjat kapott.

A magyar kiadó közleménye felidézi, hogy a lap több ízben és különböző kategóriákban díjazta már a BMC kiadványait. A napokban elhunyt Huszár László, a BMC arculatáért felelős grafikus érdeme például, hogy 2014-ben a Michael Schiefel Platypus Trio lemeze (melyben Lukács Miklós cimbalmozott), 2016-ben a Daniel Erdmann’s Velvet Revolution: A Short Moment of Zero G című lemeze, 2017-ben pedig a Trió Kontraszt: A dionüszoszi hangszikráktól az elmúlás csöndjéig című lemeze is a legjobb lemezborító díjban részesült.

link Forrás

2016-ban két BMC Records szólólemez is a zsűri különdíja kategóriában szerepelt: Palotai Csaba: The Deserter című gitárlemeze, valamint Michiel Braam zongoraalbuma. 2017-ben az a Lukács Miklós érdemelte ki ugyanezt az elismerést az amerikai Larry Grenadierrel és Eric Harlanddal közös, Cimbalom Unlimited című albumáért, aki most, 2020-ban már az év legjobb albuma elismerő kategóriában szerepelt a Miklós Lukács Cimbiosis Trio – Music From the Solitude of Timeless Minutes kortárs jazz lemezével.

Idén emellett még három kategóriában kapott még díjat BMC-nél megjelent lemez: alegjobb feldolgozás kategóriában Kristjan Randalu, Dave Liebman – Mussorgsky Pictures Revisited című albumát emelte ki a jazzújság, különdíjat kapott Grencsó Collective Special 5 és Ken Vandermark – Do Not Slam the Door! című albuma, míg a kiadó egésze az év lemezkiadója) elismerésben részesült. Mint a BMC Records írja, számukra ez mérföldkő a kiadó történetében, hiszen olyan lemezkiadókkal kerültek egy platformra, mint a cseh Intakt kiadó, a New York-i Sunnyside Records, vagy a legnevesebb európai kiadónak számító német ECM.

A címlapképen a Lukács Miklós Trió látható, a fotót Sarkadi Vivien készítette.