Egyelőre a színfalak mögött, de Mitch McConnell is támogatja a vádeljárás elindítását Trump elnök ellen

külföld
2021 január 13., 11:01

A szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell sem ellenzi már, hogy Donald Trump leköszönő amerikai elnök ellen még hátra lévő rövid hivatali idejében elindítsák a vádeljárást (impeachment), értesült a New York Times McConnellhez közel álló forrásokból.

McConnell ezek szerint egyelőre csak szűk körben, de azt állította, ő is úgy véli,

Trump elnök elkövetett olyan tetteket, amik egy ilyen eljárás alapját képezhetik, a demokraták által kezdeményezett vádeljárás pedig megkönnyítené a vállalhatatlanná vált Trump végleges eltávolítását a republikánus párt köreiből.

Ha McConnell valóban így gondolja, az csak tovább növeli azoknak a republikánus szenátoroknak a számát, akik a demokratákkal szavaznának, ha a vádeljárás lefolytatása után Trump elnök elítéléséről kellene szavazni. Eddig 12 republikánus szenátorról sejthető, hogy így tenne, Trump bűnösségének megállapításához viszont 17 republikánus szavazatra lenne szükség. Ezután a szenátorok egyszerű többségére lenne szükség annak megszavazásához, hogy Trump soha többé ne léphessen semmilyen közhivatalba.

A vádeljárás elindításáról ma, azaz szerdán szavaz a képviselőház, miután Mike Pence alelnök Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította Donalt Trump amerikai elnök felmentését a 25. alkotmánykiegészítés alapján. Pelosi korábban közölte, hogy ha ez történik, mindenképp impeachmenthez folyamodnak majd. Trumpot állam elleni erőszakra buzdítással vádolják, miután gyújtó hangú beszéde után, szerdán Trump-fanatikusok ezrei vonultak az amerikai törvényhozás épületéhez, és a zavargók egy erőszakos csapata rövid időre meg is szállta azt.