Pence elutasította Trump felmentését

külföld
2021 január 13., 04:35

Mike Pence amerikai alelnök kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította Donalt Trump amerikai elnök felmentését a 25. alkotmánykiegészítés alapján. „Nem hiszem, hogy egy ilyen lépés országunk érdekét szolgálná, vagy összhangban lenne alkotmányunkkal” – írta Pence.

Az amerikai képviselőház határozatban szólította fel Mike Pence alelnököt, hogy alkalmazza a 25. alkotmány kiegészítést Donald Trump elmozdítására. A demokrata párti többségű képviselőházban a határozatot 223 szavazattal fogadták el, és 205-en voksoltak ellene.

Pelosi korábban közölte, hogy ha Pence a 25. kiegészítéssel nem váltja le az elnököt, impeachmenthez, vagyis alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz folyamodnak.

Közben Donald Trump az Egyesült Államok déli határánál a határfal texasi Alamóban lévő határfalnál először szólalt meg nyilvánosan a Capitolium ostroma után. Beszédét azzal kezdte, hogy „a szólásszabadságot eddig soha nem tapasztalt támadás érte” azzal, hogy a Twitter végleg felfüggesztette a fiókját.

„A 25. kiegészítés nulla veszélyt jelent rám, de kísérteni fogja Joe Bident és kormányzatát” – mondta a leköszönő elnök, aki úgy fogalmazott, a január 6-i zavargásokat kiváltó beszéde „teljesen helyénvaló” volt, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy elítéli az erőszakot.

(CNN/MTI)