Varázsgombateát szúrt be magának egy férfi, erre a vérében növekvő gombák majdnem megölték

drog
2021 január 13., 17:31

A phoenixi Creighton University School of Medicine orvosai és orvostanhallgatói a múlt héten egy olyan esetről számoltak be, ami szerint egy 30 éves, 1-es típusú bipoláris zavartól szenvedő férfi abbahagyta a gyógyszerei szedését, és megpróbálta magát a pszilocibint tartalmazó varázsgombából készült teával kezelni.

Pszilocibint tartalmazó gombák kiszárított, fogyasztás előtti állapotban
photo_camera Pszilocibint tartalmazó gombák kiszárított, fogyasztás előtti állapotban Fotó: Wikipedia

A mániás és depressziós epizódjai alatt a férfi az LSD és a pszilocibin mikrodózisainak terápiás hatásairól olvasott, és úgy döntött, hogy varázsgombákat forral fel vízben, majd fültisztító pálcikán átszűrte a főzetet, és intravénásan beadta magának.

Napokkal később a férfin letargia, sárgaság, hasmenés és émelygés tünetei jelentkeztek, majd elkezdett vért hányni. A családja a sürgősségi osztályra vitte, ahol kiderült, hogy akut veseműködési zavarban, májkárosodásban és több szervi elégtelenségben szenved, majd áthelyezték az intenzív osztályra. Itt a vérvizsgálatok kimutatták, hogy baktériumos és gombás fertőzés van a vérében. Vagyis a befecskendezett gombák megtelepedtek az ereiben, és a véráramából táplálkozva növekedni kezdtek.

A következő 22 nap alatt a férfinak erős antibiotikumokat és gombaellenes szereket adtak. Azt is előírták, hogy a kórház elhagyása után sokáig szedje a vorikonazol gombaellenes gyógyszert, hogy megakadályozza a gombák újratermesztését.

A tanulság: jobb oktatás kellene a kábítószerek hatásaival kapcsolatban. (Egyébként már 1985-ben is készült tanulmány egy hasonló esetről, abban azt írták, hogy még korábban már kétszer történt ilyesmi.) (Vice)

Kiemelt videóink