45 ezer éve disznót festettek egy indonéziai barlang falára

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Celebeszi disznót ábrázol, és 45500 éve keletkezhetett a rajz, amit 2017-ben találtak egy indonéziai barlang falán. A most publikált kutatás egyik szerzője szerint a rajz készítői „teljesen modernek voltak, akárcsak mi”, és minden eszközzel rendelkeztek ahhoz, hogy olyan képet készítsenek, amilyet akartak. 

A BBC által összefoglalt tanulmány alapján ez a legrégebbi, állatot ábrázoló barlangrajz, amit ismerünk. Sőt, a becsültnél akár régebbi is lehet, hiszen csak a rajzra rakódott kalcitréteg életkorából tudnak kiindulni. 

Fotó: MAXIME AUBERT/AFP

A 136x54 centiméteres rajz valószínűleg hím sertést ábrázol, legalábbis erre utalnak szarvszerű szemölcsei. Felette két tenyér körvonalai is láthatók, amiket két másik disznóval szemben festhettek fel, de azok jórészt az enyészeté lettek. A készítők saját kezeiket használhatták a munka során. 

A két, mostanra eltűnt állat valamiféle interakcióban lehetett egymással, akár harcolhattak, a megmaradt disznó ezt szemlélhette a megörökített jelenetben. 

A legrégebbi ismert barlangrajzot 73 ezer évesre becsülik, Dél-Afrikában található.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!