Letiltott a Facebook egy dél-koreai chatbotot, mert kiderült, hogy durván homofób

TECH
2021 január 14., 06:56

A Facebook felfüggesztett egy dél-koreai chatbotot, miután kiderült, hogy gyűlöletbeszédet folytat a melegek ellen.

Akinek nem lenne meg, hogy mi az a chatbot: ez egy olyan szoftver, ami képes az emberéhez nagyon hasonló, interaktív beszélgetésre a felhasználóval a Facebook Messengeren keresztül. A szoftver segítségével létrehozott mesterséges intelligenciát tulajdonságokkal is felruházták a fejlesztők, hogy még élethűbb legyen, így a felhasználók Lee Ludával, a 20 éves egyetemista hallgatóval tudtak beszélgetni, csakhogy hiba csúszott a gépezetbe: kiderült róla, hogy súlyosan homofób.

Az egyik felhasználó szerint ijesztő, hogy mennyire utálja az alkalmazás a leszbikusokat.

„Nagyon sajnáljuk és bocsánatot kérünk a kisebbségekkel szembeni diszkriminatív megjegyzések miatt. Ez nem tükrözi cégünk gondolatait, és folytatjuk a frissítéseket, hogy a diszkrimináció vagy a gyűlöletkeltés ilyen szavai ne ismétlődhessenek meg” - áll a szoftvert gyártó cég, a Scatter Lab nyilatkozatában.

Egyébként a homofóbiára úgy derült fény, hogy a felhasználók kitalálták és megosztották egymással, hogy hogyan lehet rávenni a chatbotot, hogy a szexről beszéljen, vagy épp a felhasználó szexrabszolgájaként működjön. (Guardian)