Orbán még azt mondta, egy hétvége alatt mindenkit be tudnának oltani, Gulyás 10-12 napról beszél

járvány
2021 január 14., 12:53

November óta a hetente-kéthetente megtartott kormányinfón is ugyanúgy az előre beküldött újságírói kérdésekből szelektálnak, mint az operatív törzs napi tájékoztatóin.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azzal kezdte a csütörtöki kormányinfót, hogy a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatos egészségszakmai kérdéseket továbbítják az operatív törzsnek, hiszen ez az ő területük. Délután az operatív törzs tájékoztatóján egyetlen kérdést sem olvastak fel, mondván, Gulyás Gergely délelőtt már mindenre válaszolt.

Az operatív törzsnek küldött kérdéseinkre jóformán soha nem kapunk választ, a kormányinfón ma kilencből kettő ment át a rostán.

  • Mikor hozzák nyilvánosságra a részletes oltási tervet, amiből kiderül, hogyan tervezik a tömeges oltást? Mi az oka annak, hogy több hónapos felkészülési idő ellenére ez máig nem ismert?

Gulyás erre azt mondta, ha valaki felmegy a Nemzeti Népegészségügyi Intézet (valójában Központ) honlapjára, pontosan megnézheti, milyen sorrendben oltják be a védekezésben résztvevő és a veszélyeztetett csoportokat. „Tehát nem igaz az, hogy ez ne lenne megismerhető.”

A prioritáslistát valóban nyilvánosságra hozták január elején, de ez nem egyenlő a részletes oltási tervvel, a hivatal honlapján is jelzik, pusztán kivonatról van szó. Azon túl, hogy ez is tartalmaz ellentmondásokat, a tömeges oltási terv részleteiről végképp alig tudunk valamit. Fogalmunk sincs, pontosan milyen rendszerben, hol, milyen szakemberek részvételével szervezné a kormány több millió ember oltását, ha lesz elég vakcina.

A háziorvosi rendelőket csak januárban kezdték felmérni, alkalmasak-e oltópontnak. Pedig Orbán Viktor már novemberben azt mondta, hetekkel korábban kidolgozták az oltási stratégiát, karácsony előtt már csak véglegesíteni kellett.

  • Kitartanak amellett, hogy egy hétvége alatt képesek lennének mindenkit beoltani, ha lenne elég vakcina?

Az oltási terv körüli bizonytalanságot látva különösen meglepő volt, amikor Orbán Viktor december 18-án azt mondta, elegendő oltóanyag birtokában akár egy hétvége alatt mindenkit be tudnának oltani.

Gulyás szavaiból arra következtethetünk, hogy ezt a kormány is túlzásnak tartja. A miniszter azt mondta, „naponta több mint félmillió embert képesek vagyunk beoltani, ezért ha van oltóanyag, akkor 10-12 nap alatt mindenkit, aki ezt igényli, Magyarországon be tudunk oltani”.

Szerinte nagyon optimista számítással 6-7 millió ember kérhetne oltást Magyarországon, de a közvéleménykutatások ennél jóval alacsonyabb számot mutatnak.

További hét kérdésre semmilyen választ nem kaptunk:

  • Kötelező regisztrálni a vakcinainfó oldalon ahhoz, hogy oltást kapjunk? Miért nem egyértelmű az ezzel kapcsolatos tájékoztatás?
  • Ha kötelező, mi lesz azokkal az emberekkel, akik nem nyugdíjasok, és nincs internetük, vagy más okból nem tudnak regisztrálni?
  • Miért mondta Orbán Viktor novemberben, hogy készen áll az oltási terv, ha csak januárban kezdték felmérni a háziorvosi rendelőket, alkalmasak-e oltópontnak?
  • Hogy néz ki az oltási sorrend az egészségügyi dolgozók csoportján belül? Van priorizálás munkakör, életkor, egészségügyi állapot, vagy bármi egyéb alapján, esetleg a jelentkezési sorrend számít?
  • Az Orvosi Kamara szerint az egészségügyi dolgozók oltása is döcögősen megy, Budapesten kaotikusnak nevezték a helyzetet. A covidos ellátásban nem résztvevő orvosok és adminisztratív dolgozók is megelőzhették a sorban azokat, akik a frontvonalban dolgoznak. Mi az oka ennek?
  • Előfordulhat-e az oltás limitált tárolási lehetőségei miatt, hogy egészségügyi dolgozók a számukra meghatározott időpont előtt, soron kívül kapjanak oltást, ha olyan oltóponton jelentkeznek, ahol többlet van a sürgősen felhasználásra szoruló vakcinákból?
  • Több oltóponton olyanok is oltást kaptak, akik nem egészségügyi dolgozók, nem is kellett igazolniuk, hogy azok lennének. Mit tesz a kormány azért, hogy ne lehessen ilyen módon előrejutni a sorban?