A gyógyszerészeket is előbb beoltják az időseknél egy most publikált oltási terv szerint

Egészségügy
2021 január 03., 09:28

Végre konkrét szöveg jelent meg egy kormányzati weboldalon arról, hogy mi is lehet a kormányzat oltási terve a koronavírus-vakcinával, de a tájékoztatás szinte több kérdést vet fel, mint ahányat megválaszol.

A lakossági tájékoztató az oltási terv alapján (kivonat)” című szöveg a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán olvasható. Feltűnő, egyben szokatlan, hogy erről nem számolt eddig be sem az MTI, sem pedig a kormány koronavírus-információs oldala, a koronavirus.gov.hu sem.

A szöveg bevezetőjéből az derül ki, hogy amit lejjebb olvashatunk, az a “Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata”, az azonban sehol sem derül ki, hogy ezt elfogadta-e a kormány, a szöveg ráadásul feltételes módban fogalmaz több helyen.

Az ezek után felvázolt terv 7 csoportra osztja a magyar lakosságot, akiket a következő sorrendben oltanának be:

  1. Egészségügyi dolgozók Update: a következő munkakörökben dolgozók számítanak e.ü. dolgozónak:
    orvos
    asszisztens, szakasszisztens
    ápoló személyzet
    népegészségügyi szakember
    orvostanhallgató
    egészségügyi szakképesítéssel rendelkező adminisztratív feladatokat ellátó személyzet
    védőnő
    egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy
    A gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek szintén egészségügyi dolgozók, a gyógyszertár működtetésében részt vevő személyekkel együtt, a védőoltásuk a fenti csoportok után történhet meg.
  2. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülők
  3. 60 évesnél idősebbek
  4. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkásjuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal.
  5. Azok a 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek
  6. A kritikus infrastruktúrában dolgozók
  7. Az összes többiek, vagyis “valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak”

Első ránézésre tehát olyanok látszanak, hogy

  • a veszélyezetettek legnépesebb csoportja, vagyis a nem idősotthonban élő idősek csak a harmadik körben kerülhetnek sorra.
  • A járványügyekben eljáró rendőrök és katonák előbb kaphatnak oltást, mint a 60 évesnél fiatalabb krónikus betegek.

A szöveg egyik furcsa vonása, hogy bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ kormányszerv, néhol mintha vitatkozna más kormányszervekkel.

A sorrendben második csoportnál, vagyis a szociális ellátásban dolgozók és részesülők esetében ugyanis szó szerint ezt írják:

"Esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, tehát nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát."

A sorban negyedik csoportról, vagyis a rendvédemi dolgozókról értekezve a szöveg megismétli, hogy az ő esetükben

"Nem javasolt az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni."

Az ötödik csoportnál, azaz a 60 évesnél fiatalabb krónikus betegeknél pedig az egyik olyan logikus kérdést teszik fel a regisztrációval kapcsolatban, amire a sajtó eddig nem kapott választ, miszerint:

"Elsőként a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon regisztráltak védőoltása javasolt, de nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal."

A vasárnap reggel a Kossuth rádiónak interjút adó Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, hogy a vakcina beadását az egészségügyi dolgozókkal kezdik, de az oltási terv további menetét nem részletezte.

A miniszterelnök szerint eddig 35 ezer ember kétszeri beoltásához elegendő vakcina érkezett az országba. Orbán szerint az ország készen áll nagy mennyiségű vakcina gyors beadására is, ha egyszerre nagyobb, mondjuk milliós mennyiség érkezne. Ebben az esetben a terv szerint a választási helyszíneken oltanának. Azt nem részletezte, hogy ez hogyan érintené a rengeteg érintett iskolát és óvodát. De a miniszterelnök stzerint egyelőre nem "fenyeget annak veszélye", hogy hirtelen rengeteg oltóanyag zúduljon ránk.