Új pártot jegyeztek be a Gődény Györgyével szomszédos telekre

politika
2021 január 15., 10:06
  • Új pártot alapítottak a Gődény György házával szomszédos telken, ahol az egyik épület a vírusszkeptikus gyógyszerész édesanyjának nevén van - írta meg a Blikk.
  • A neve Normális Élet Pártja.
  • Ugyanaz a férfi alapította, aki korábban azt a Közös nevező nevű pártot is, aminek nem sokkal később Gődény vette át a vezetését.
  • Az új párt bejegyzési címén található a Gődény által alapított és vezetett Magyarországi Zsidó Örökségvédelmi Egyesület székhelye is.
  • A Gődény 2022-es választási felkészülését célzó aláírásgyűjtés közben nem bizonyult igazán sikeresnek.

Taktikát változtatott a vírusszkepticizmus mellett a választási-politikai bizniszban is aktív Gődény György.

A gyógyszerész 444-nek három hónappal ezelőtt, 2020. október 20-án még azt nyilatkozta, hogy a 2018-as választásokon résztvevő, Közös nevező nevű, sokak által kamupártnak tartott pártja hogy „egy működő párt”, aminek állítása szerint többszáz aktivistája van. A Blikk friss leleplezése szerint viszont ekkor már hónapok óta megalapították, majd 2020. novemberében be is jegyezték az utódját, a Normális Élet Pártját.

Az új politikai erőt a következők kötik Gődényhez, aki név szerint - egyelőre - nem jelent meg:

  1. Egy rakás, Gődényhez kapcsolható oldal fut "normális élet" név alatt.
  2. Az új pártot ugyanaz a Harkai Bulcsú Bánk alapította és vezeti, aki a Közös Nevezőt. Akkor az volt a séma, hogy Gődény az alapításkor nem jelent meg a papírokban, majd később átvette a párt ügyvezetését és ő lett a listavezetőjük, míg Harkai a lista 23. helyét kapta meg.
  3. Az új pártot a Blikk szerint egy olyan nyíregyházi címre jegyezték be, ahol az egyik ott található ingatlan Gődény édesanyjának nevén szerepel, és itt van a gyógyszerész által 2017-ben alapított és vezetett Magyarországi Zsidó Örökségvédelmi Egyesület székhelye is, miközben a szomszéd telken maguk Gődényék laknak.

Mivel Gődény októberben nyíltan beszélt arról, hogy az akkoriban indított, oltásellenes alárásgyűjtését tömegbázisépítési céllal találta ki, és azt is elmesélte, hogy az aláírásokat többek között az általa vezetett párt aktivistái gyűjtik, ha el is akar indulni a választásokon a megszerzett címlista segítségével, egy új szervezet alapítása logikus lépés tőle.

Azt ugyanis régóta tudni lehet, hogy a Közös Nevező és annak 2018-as választási elszámolása miatt két nyomozás is folyik a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán. Az egyik különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt indult (ez 2-8 év szabadságvesztéssel járhat). A másik pedig "költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette" miatt „a párthoz köthető egy személy vonatkozásában”. Ezért három évig terjedő szabadságvesztés adható.

A Közös Nevező ugyanis, bár nem érte el az 1 százalékot, nem fizette vissza a törvény szerint neki járó 153 milliós kampánytámogatást.

Az összefüggés pedig az, hogy egy, a 2018-as választások után elfogadott módosítás értelmében olyan párt nem kaphat kampánytámogatást, amelyet olyanok vezetnek, akiknek az előző alakulata nem számolt el az állami támogatással.

A tavaly összel indult aláírásgyűjtés ugyanakkor - hiába számít a vakcina a járvány legforróbb témájának - nem Gődény reményei szerint alakult. A gyógyszerész ugyanis azt magyarázta a 444-nek, hogy a tömegbázisépítés melletti másik céljuk az, hogy szeretnék felmérni, mekkora tömegtámogatottsága van a koronavírus-vakcinával szembeni tartózkodásnak. Ha sikerül több mint 200 ezer aláírást összeszedniük, akkor kerülhet szóba egy népszavazási kezdeményezés - magyarázta a gyógyszerész.

Az oldal számlálója ehhez képest most, cikkünk élesítésének idején 47 ezernél valamivel több aláírót mutat. Ez, bár nem kevés, de alig több, mint ötöde Gődény ambíciózus álmainak.

Érdekes lesz figyelni, hogy az új párt megalapítása után milyen sebességgel fognak haladni az előző párt ügyében indított nyomozások. A Fidesznek ugyanis a választási matematika szempontjából szinte biztosan jól jönne egy Gődényhez köthető minipárt indulása 2022-ben.

A Normális Élet bejutása a parlamentbe - ha eltekintünk ettől a vonatkozástól - biztosan új színt vinne a parlamenti munkába. Annak a fényében legalábbis mindenképpen számíthanánk az újszerű témák megjelenésére, hogy Gődény György legfrissebb fb-posztjában konkrétan azt sugallja, hogy amikor Müller Cecíliát beoltották a covid-vakcinával, akkor valójában nem is ő, hanem egy hasonmása kapott oltást.

link Forrás