Az FBI szerint az orosz hírszerzésnek akarták eladni Nancy Pelosi ellopott laptopját

január 18., hétfő 19:29

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közölte, hogy a gyanú szerint az orosz hírszerzésnek akarták eladni Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti házelnökének laptopját, amit a Capitolium ostroma alatt lopott el a zavargások egyik fiatal résztvevője.

Az FBI vádindítványában kezdeményezte a 22 éves pennsylvaniai Riley June Williams őrizetbe vételét garázdaság és az amerikai törvényhozás épületébe történt erőszakos behatolás miatt, lopás viszont nem szerepel a vádpontok között.

A gyanúsított jelenlegi tartózkodási helye nem ismert, feltehetőleg szökésben van. A fiatal nő a Capitolium január 6-i ostroma alatt készült több felvételen is látható Pelosi irodájának közelében.

Trumpista tüntetők Nancy Pelosi irodájában a Capitolium ostroma alatt 2021. január 6-án. Fotó: Saul Loeb/AFP

Az FBI egy szemtanúra hivatkozva úgy tudja, a gyanúsított a házelnök laptopját egy oroszországi barátjának akarta elküldeni, aki aztán a készüléket az orosz Külső Hírszerző Szolgálatnak (SZVR) adta volna el, de ez ismeretlen okból kudarcot vallott. A szemtanú szerint a laptop még a nőnél lehet, vagy már megsemmisítette.

Január 6-án este Donald Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az amerikai elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte, és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez, ahol Joe Biden demokrata párti megválasztott elnökre leadott szavazatok elektori hitelesítése zajlott. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja. (MTI)