Karácsony: A járvány és a válság rombolása mellé zárkózik fel az Orbán-kormány a megszorításaival

POLITIKA
2021 január 18., 16:48

Több kerülettel közösen indít tájékoztató kampányt Budapest helyzetéről a fővárosi önkormányzat, az akcióval erősíteni akarják a város közösségét és rábírnák a kormányt a megszorítások felfüggesztésére. Az oldalána főpolgármester azt írta: „A városnak három romboló hatással kell most megküzdenie, a járvány és a válság rombolása mellé zárkózik fel az Orbán-kormány a megszorításaival. Be akarjuk mutatni, mit tesz a város a járvány, a válság és a megszorítások elleni védekezésben, és mit tehet ezek ellen a budapestiek közössége.”

photo_camera Fotó: Karácsony Gergely/Facebook

Karácsony Gergely szerint a kampány célja, hogy tájékoztatást adjanak a fővárosiaknak a közszolgáltatások működéséről, Budapest pénzügyi helyzetéről, és világossá tegyék, aggódnak a közszolgáltatásokért, valamint erősítsék a közösséget. Azt mondta, azért is indítják a kampányt,

hogy a budapestiek megmutassák erejüket „adott esetben a kormányzati intézkedésekkel szemben is”, azért, hogy „rá tudjuk bírni közös erővel a kormányt” arra, hogy függessze fel a megszorításokat.

Miután a tavalyi megszorítások sorát a kormány decemberben azzal zárta, hogy gyakorlatilag megfelezte az önkormányzatokhoz befolyó iparűzési bevételeket, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy kompenzáció nélkül novemberre akár csődbe is mehet a főváros.

Karácsony most arról beszélt, hogy Budapest közösségének erejére „nagy szükségünk lesz a következő időszakban”, hiszen továbbra is három válságjelenséggel kell küzdeni egyszerre: a koronavírus-járvány és a gazdasági válság mellett az önkormányzatokat érintő kormányzati megszorításokkal.

Elmondta, a kampányban felhívják a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány következő szakaszában a leghatékonyabb védekezés az oltás, ezért arra buzdítanak mindenkit, amint lehetőség nyílik rá, oltassák be magukat.

A gazdasági válságról szólva Karácsony Gergely kiemelte, a város közszolgáltatásai azért is működhetnek, mert a budapestiek közvetlenül is hozzájárulnak ehhez, ezért arra kérik a budapestieket, hogy vásároljanak majd bérletet vagy jegyet, amikor újra nyugodtan, bárki használhatja a közösségi közlekedést.


A kampány konkrét célja, hogy meggyőzzék a budapesti vállalkozásokat, ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét. „Többi között az ő döntésükön fog majd múlni, hogy a város kihúzza-e az idei, nagyon nehéz évet” - mondta Karácsony Gergely.

A Fidesz budapesti szervezete hétfőn Karácsony Gergely sajtótájékoztatójára reagálva azt mondta: Továbbra is csak panaszkodik a főpolgármester, és rosszindulatú kampányt folytat a kormány ellen. (MTI)