Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

POLITIKA
2021 január 18., 09:18

Hiába érte el a szükséges ponthatárt, a pécsi Emberség Erejével Alapítvány nem nyert az Európai Unió Erasmus+ pályázatán. A program magyarországi koordinálásáért felelős közalapítvány ugyanis igazolást kért arról, hogy a szervezet nem kap támogatást külföldről, amit nem voltak hajlandóak teljesíteni.

Az esetről szeptemberben számoltunk be, ezután az Emberség Erejével Alapítvány az Európai Bizottsághoz fordult. A Bizottság alelnöke, Vera Jourová válaszában azt írta, aggodalommal tölti el őket a civil szektorra nehezedő magyarországi nyomás, a konkrét ügyben pedig vizsgálódnak, kapcsolatba léptek az Erasmus+ programban illetékes Tempus Közalapítvánnyal is.

Az Emberség Erejével Alapítvány vezetői elvi meggyőződésük mellett azért sem nyújtották be a kért igazolást, mert az Európai Unió Bírósága (EUB) már júniusban kimondta, hogy jogsértő a magyar civil törvény, amely nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek számára.