Európai Bizottság: Nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát

járvány
2021 január 19., 16:24

Az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni beoltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek, valamint az egészségügyi és a szociális szektorban dolgozók legalább 80 százalékát, nyárig pedig a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát be kell oltaniuk - közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben kedden.

Margarítisz Szkínász sajtótájékoztató keretében az uniós bizottságnak a koronavírus-járvány legyőzése érdekében bemutatott, gyakorlati útmutatásokat tartalmazó javaslatait ismertette.

Az MTI szerint az uniós biztos elmondta, az Európai Bizottság arra szólítja fel a tagállamokat, hogy továbbra is követeljék meg a fizikai távolság betartását, tartsák érvényben a személyes találkozásokat korlátozó intézkedéseket, küzdjenek a dezinformáció ellen, koordinálják az utazási szabályozásokat, fokozzák a tesztelést és az fertőzöttek nyomon követését a vírus minden változatának visszaszorítására.

Margarítisz Szkínász bejelentése más fénybe helyezi Orbán Viktor közelmúltbéli megszólalásait is. Orbán korábban még azt mondta, áprilisban érkezik Magyarországra annyi vakcina, amennyivel legyőzhető a vírus, addig kevesebb. Mostanában viszont a magyar kormány már arról beszél, hogy ha az EU-s vakcinákon múlna, csak szeptemberre lenne nyájimmunitás. Eszerint tehát az Európai Bizottság vagy átverte Orbán Viktort ezzel az áprilissal, most pedig úgy követel nyárra 70 százalékos átoltottságot, hogy ehhez nem biztosít vakcinát, vagy a magyar miniszterelnök nem mond igazat arról, hogy az EU által biztosított vakcinákkal, csak szeptemberre érnénk el a nyájimmunitást.