Két életnagyságú bábut is emel Berijának a Roszatom egy moszkvai kiállításon

érdekes addat
2021 január 19., 10:34

Idén új kiállítással bővül a moszkvai VDNH, a hatalmas vidámpark- és múzeumtelep, ami Oroszország eredményeit tárja az érdeklődők elé. Az új kiállítás az orosz atomipar történetéről szól, és a Roszatom - a paksi új blokkokat is építő orosz állami cég - építi fel.

A kiállítás dokumentációja alapján két életnagyságú bábut is kap az atomipari kiállításon Lavrentyij Berija - számolt be kedden az Open Media, Mihail Hodorkovszkij oldala. (Hodorkovszkij Jelcin idején a leggazdagabb orosz oligarcha volt, majd Putyin évekre lecsukta, jelenleg emigrációban él, és az orosz ellenzéki sajtót támogatja.)

Lavrentyij Berija mint az orosz (szovjet) atomfegyver fejlesztésének fontos vezetője szerepel majd kétszer is a kiállításon, ahol a tervek szerint méltatják majd őt.

Ugyanakkor Beriját elsősorban nem nukleáris eredményei, hanem tömeggyilkosságai miatt ismeri a világ. Ő volt sokáig Sztálin titkosszolgálatának a vezetője, 1938 - 1946 között belügyi és állambiztonsági népbiztosként a nagy tisztogatások és koncepciós perek fő szervezője. Működése alatt milliókat végeztek ki és hurcoltak kényszermunkára koholt vádak alapján. 1946-53 között miniszterelnök-helyettesként felügyelte a szovjet atomprogramot.

Berija az első sorban ülő szemüveges férfi, fekete zakóban. Tőle jobbra Hruscsov és Sztálin foglalnak helyet.
photo_camera Berija az első sorban ülő szemüveges férfi, fekete zakóban. Tőle jobbra Hruscsov és Sztálin foglalnak helyet. Fotó: Sputnik/Sputnik via AFP

Sztálin halála után a kommunista párt belháborújában a vesztes oldalra került, és tárgyalás nélkül kivégezték. Sohasem rehabilitálták, de most a Roszatom kiállítása pozitív színben készül feltüntetni minden idők egyik legkegyetlenebb tömeggyilkosát. (Open Media)