Kiszáll a Facebookot leváltani igyekvő magyar cégből a belize-i offshore tulajdonos

INTERNET
2021 január 19., 12:38

Kilépett a Hundub nevű, magyarnak mondott közösségi platform tulajdonosai közül a közép-amerikai offshore paradicsomban bejegyzett a Murmurati Limited - írja a 24.hu. Így az ügyvezető-alapító, Pál Csaba marad az egyetlen tulajdonos, a 24 értesülései szerint a jövőben közösségi finanszírozásból tartanák fenn az oldalt.

Pál Csaba egyébként az oldal indulásakor nem rendelkezett céges tapasztalattal, sem ügyvezető, sem tulajdonos nem volt korábban sehol. A belize-i offshore Murmurati magyar képviselőjének, Rácz Mihálynak viszont nagyon is voltak ilyen tapasztalatai, igaz, nem túl jók: korábbi vállalkozásait sorban fizetésképtelenné kellett minősíteni, majd 2016-ban a bíróság a cégvezetéstől is eltiltotta, 5 évre.

Az utóbbi hónapokban egyre nagyobbra nőtt a hírverés a Hundub körül, alapítói azt állították, náluk nincsen semmilyen, a Facebookra szerintük jellemző, „véleményalapú cenzúra”. Ennek örvén kezdte ajánlgatni az oldalt az internetezőknek a Magyar Nemzet és a kormányzati médiabirodalom más lapjai. Emiatt Hadházy Ákos ellenzéki képviselő arról írt, hogy kormánysajtótól érkező ingyenreklám nem lehet véletlen, szerinte elképzelhető, hogy a Facebookkal gyakran konfliktusba kerülő kormányzat egy idő után erre a platformra váltaná le a Facebookot.

Tény, hogy Orbán Viktor miniszterelnök profilja az elsők között jelent meg a Hundubon, de egyelőre nem sikerült senkinek konkrét kormányzati kötődéseket találnia a cég tulajdonosi szerkezetében.