Rétvári szerint azért szerepel a tankönyvi kvízben, hogy a férfiak üzletről és politikáról beszélgetnek, míg a nők az érzelmekről, mert ez a jellemző

Írtunk mi is részletesen annak a 11.-es nyelvtantankönyvnek az online kvízfeladatáról, amiben olyan állítások hangzanak el, miszerint a nőket az ételek és italok érdekelnek, a férfiakat pedig a politika és az üzlet. A kvízt a lapunknak nyilatkozó kutatók áltudományosnak és botrányosnak tartották, de egy parlamenti válasza alapján kevésbé tűnik kritikusnak a KDNP-s Rétvári Bence, az Emmi államtitkára. 

Az egyik kérdés a kvízben így szólt: 

„A nők és a férfiak verbális kommunikációs sajátosságai számos ponton eltérnek. Olyannyira, hogy félre is érthetik egymást. Próbáld megállapítani, hogy a következő állítások vagy idézetek melyike lehet jellemző a nőkre, és melyik a férfiakra! 

Állítás: Azonos nemű társaságban erről beszélgetnek: üzlet, politika, gazdaság, jogi kérdések, adók, sport, legfrissebb hírek, autók, a másik nem, kütyük, praktikus dolgok. 

2. állítás: Azonos nemű társaságban erről beszélgetnek: család, érzelmek, a másik nem, társas élet, könyvek, ételek, italok, életproblémák, életstílus.” 

A helyes megfejtés pedig az, hogy az első állítás a férfiakra, a második a nőkre vonatkozik”

Az oktatásért is felelős minisztert, Kásler Miklóst Ungár Péter, az LMP politikusa kérdezte írásban. Ungár arra volt kíváncsi, hogy a feladatsor átment-e az Emmi engedélyeztetési eljárásán, és hogy a miniszter helyesnek tartja-e, hogy a magyar diákokat arra tanítja egy tankönyv, hogy a politika, a gazdaság és az üzlet nem a lányok dolga, a család pedig nem a fiúké. 

Kásler helyett végül Rétvári válaszolt, aki arról írt, hogy szerinte Ungár szándékosan érti félre a feladatsor tartalmát, hogy utána emiatt megdöbbenhessen a baloldali médiában. 

„Sem ez a feladat, sem bármelyik tankönyv nem tanítja azt, amit Ön ír, hogy a lányoknak nem dolguk a politika, a gazdaság, az üzlet, a fiúknak nem dolga a család. Ezt egy szóval sem írja sehol. Sehol nem beszél kizárólagosságról a feladat, csak jellemzőkről. Ezt Ön húzza rá direkt a feladatra, hogy legyen min felháborodnia Facebookon. Önök – felülve a divatos gender expressre – már azt is tagadják, hogy az anya nő, az apa férfi” – írja az államtitkár, aki szerint Gyurcsány-kormány idején az óvodai nevelés programjában tiltották, hogy a fiúk autózzanak. 

Mint a hvg.hu megjegyzi, valójában nem a Gyurcsány, hanem a Bajnai-kormány idején írták bele az alapprogramba, hogy az óvoda "elősegíti a nemek társadalmi egyenlőségével kapcsolatos előítéletek lebontását", ebből lett mára az a fideszes emlékezetben, hogy akkor nem engedték matchboxozni a fiúkat, illetve babázni a lányokat.