Szijjártó elment Hollandiába, és elmondta a Magyar Távirati Irodának, hogy a hollandok tiszteljék jobban a magyarokat

POLITIKA
2021 január 19., 16:01

Hollandia és Magyarország együttműködése sokkal jobb lenne, ha a kölcsönös tiszteleten alapulna, és a hollandok kevesebbet foglalkoznának a magyar belügyekkel - közölte az MTI-vel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-vel, miután Hágában tárgyalt Stef Blok holland külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter szerint Magyarországnak Hollandiával kettős a kapcsolatrendszere. Azt mondta, a józan ész azt diktálná, hogy harmonikus együttműködés legyen a két ország között, és gazdasági szempontból ez így is van, hiszen Hollandia Magyarország hetedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, és a tizedik legjelentősebb befektetői közösséget a holland vállalatok alkotják Magyarországon.

„Ugyanakkor politikai szinten folyamatos támadások érnek minket Hollandia részéről, ezeket sajnálatosnak tartjuk” - tette hozzá Szijjártó Péter.

Szerinte a kétoldalú együttműködés sokkal jobb lenne, ha a hollandok kevesebbet foglalkoznának a magyar belügyekkel, és kevesebb „politikailag vagy ideológiailag motivált” támadást indítanának Magyarország ellen.

Szijjártó Péter minden bizonnyal az olyan összetűzésekre gondol, mint amilyen a múlt nyári is volt, mikor a magyar kormányoldal néhány hétig Mark Rutte holland miniszterelnököt igyekezett felépíteni aktuális nyugati főgonoszként, amiért a holland diplomácia ragaszkodott az uniós jogállamisági mechanizmushoz, és az uniós kifizetések szigorúbb ellenőrzéséhez.