A hivatalos adatok szerint több védőoltást adtak be, mint ahány embernek elegendő érkezett

járvány
2021 január 20., 09:31

Találhattak valahol még elfekvő koronavírus elleni vakcinát itthon. Az operatív törzs ugyanis azt írta a ma reggeli jelentésében, hogy „az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig 130 318 fő kapott oltást”.

Ami - ha nem is sokkal, 458-cal - , de több, mint ahány adag védőoltás érkezett eddig összesen az országba. Müller Cecília hétfőn azt mondta, „eddig 129 860 embernek elég védőoltás érkezett az országba”. Hétfő óta pedig nem jött újabb szállítmány, csak ma fog, 35 685 embernek elegendő. (Ennél több védőoltás érkezik, de a beérkezett oltóanyagok felét automatikusan elteszik, hogy három hét múlva biztosan meg tudják ismétleni az oltást, ez ugyanis a Pfizer-BioNTech előírása. 2939 főt már újra is oltottak.)

UPDATE: Többen jelezték, hogy a különbség abból adódhat, hogy a Pfizer ampullákból 5 helyett már 6 embert lehet oltani. Ez igaz, de. Müller Cecília hétfőn úgy mondta, hogy „eddig 129 860 embernek elég védőoltás érkezett az országba”, hogy ez a protokoll már életbe lépett, mégpedig január 12-én. Abban lenne logika, sőt, hogy ezek után az addig a második körre félretett adagok (összesen 78 857) egy részét, egészen pontosan 20 százalékát felszabadítják. Ebben az esetben viszont nem 458-cal, hanem 15 ezerrel több védőoltást lehetne beadni. Ami amúgy remek megoldás lenne, akár egy héttel később is.

95 újabb halálos áldozata volt tegnap a vírusnak, ez pontosan megegyezik az elmúlt hét nap átlagával. Összesen már 11 615-en haltak meg koronavírusban Magyarországon.

link Forrás

Stagnálás után újra csökkent a kórházban lévő koronavírusos betegek száma.

link Forrás

Háromszáznál kevesebben vannak lélegeztetőn is. Októberben volt ilyen utoljára.

link Forrás

976 új fertőzöttet találtak, 16 005 tesztből. Az összes teszt 6 százaléka volt pozitív.

link Forrás

Az országban jelenleg mindenhol csökkenő tendenciát mutat az új fertőzöttek száma.

link Forrás
Kiemelt videóink