Koronavírus-számok Magyarországon 03.04.
Elhunytak + 152 Σ 15 476
Kórházban + 187 Σ 6 554
Fertőzöttek + 6 278 Σ 446 178
Tesztek + 30 794 Σ 3 749 907
Oltottak + 27 403 Σ 785 440

Menczer a kínai vakcináról: Magyarország se nem félgyarmat, se nem gyarmat, tudunk önállóan döntést hozni

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Tudna nekem olyan virológus szakértőt, professzort mondani, aki azt mondja, hogy uniós engedélyeztetési eljárás nélkül is adassuk be a kínai oltást?” - kérdezte a riporter az ATV-ben Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkártól, aki válaszában nem említett konkrét neveket: 

„Igen. Azt tudom mondani, hogy a magyar gyógyszerészeti intézet szakemberei, akiknek lehetőségük és kötelességük, jogkörük van arra, hogy ebben döntsenek, ők erre képesek.”

Mivel a Sinopharm vakcinája nem része a közös uniós beszerzésnek, a magyar hatóság akár saját szakállára is engedélyezheti. Múlt héten Orbán Viktor világossá tette, hogy gyors döntést vár. Menczer most nem akart időpontot mondani, mikortól használhatják itthon a kínai vakcinát.  

Kedden a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának Virológiai Kutatócsoportja írt a Sinopharm védőoltásáról, amiből a magyar kormány vásárolna. Arra a kérdésre, hogy beadatnák-e, a szakértők így válaszoltak: „Amennyiben a hármas tesztfázisban is megmarad a kedvező profil, valamint az Európai Unió és a hazai szakhatság is jóváhagyja és engedélyezi a válasz egyértelmű: igen!”

Menczer azt mondta:  „Olvasom ezeket a véleményeket, hogy ki mit tud, vagy mit nem tud a kínai vakcináról. Hát persze, lehet hogy egy professzor, aki biztos tiszteletre méltó és nagy tudású, lehet, hogy neki nincs elegendő információja, mert nem járt Kínában, nem látta a vakcina dokumentációját, nem látta a gyártási helyszínt”. 

Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A harmadik, tesztalanyok tömeges bevonásával végzett vizsgálati szakasz eredményei egyelőre nem ismertek. Arra a kérdésre, hogy a magyar hatóság szakemberei látták-e ezeket az adatokat, Menczer azt válaszolta: „Természetesen a kínai vakcinánál és az orosznál is lezárult a harmadik klinikai fázis. A kínainál megkapta a teljes kereskedelmi forgalomba hozatali engedélyt decemberben, és természetesen a magyar szakemberek minden információ birtokában fogják meghozni azt a döntést, amit majd meghoznak.”

A pécsi virológuscsoportot Jakab Ferenc vezeti, akit tavasszal a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport élére is kineveztek. 

Menczer azt mondta, nagyon tiszteli Jakabot, de ő sem vesz részt a vakcina vizsgálatában. 

Az államtitkár szerint más uniós országok is szeretnének vásárolni a kínai vakcinából, de nem árulta el, melyek, mert diplomációi forrásból van róluk tudomása.

Menczer szerint az ellenzék aláássa a vakcinába vetett bizalmat, hiszen a Demokratikus Koalíció is aláírást gyűjt a kínai vakcina ellen. Egészen pontosan arra indítottak petíciót, hogy ne használjanak olyan védőoltást, amit nem engedélyezett az uniós hatóság. 

„Magyarország se nem félgyarmat, se nem gyarmat, tudunk önállóan döntést hozni. A magyar szakemberek hoznak önállóan döntést, nem a politikusok, mi a lehetőséget teremtjük meg” - mondta Menczer.

Szóba került a 16 ezer lélegeztetőgép, amiről a kormány hónapokkal ezelőtt azt mondta, részben értékesíteni fogja. Menczer szerint eddig egyetlen darabot sem adtak el, mert „a világpiaci helyzet így hozta”. Nyolcezer darabot szeretnének eladni.