Az EMMI-nek ki kell adnia a tavaszi ágykiürítésekről szóló utasítást

Egészségügy
2021 január 21., 17:09

A ma született döntés alapján jogellenesen tagadta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kórházi ágy kiürítésekről szóló utasítás kiadását - írja Facebook oldalán a Magyar Helsinki Bizottság.

A szervezet 2020 tavaszán, a koronavírus járvány első hullámának idején adott be közérdekű adatigénylést a Minisztériumhoz. Annak a dokumentumnak a másolatát kérték, amiben elrendelték, hogy 2020. április 19-ig 50 százalékos ágykapacitás, összesen 32 900 ágy, a következő ütemben pedig 60 százalékos ágykapacitás, összesen 39 500 ágy felszabadítására kell sort keríteni a magyar kórházakban. A kiürített kórházi ágyakat szükség esetén koronavírusos betegek ápolására kellett biztosítani.

link Forrás

Az EMMI megtagadta az adatszolgáltatást arra hivatkozva, hogy azok alapján "jövőbeli döntéseket" kell meghozniuk. Ma a bíróságon kiderült, hogy ezek a döntések azóta már megszülettek, viszont arra hivatkozva, hogy az adatok közzétetele veszélyezteti a Minisztérium működését, továbbra is indokoltnak látták a kérés megtagadását. A bíróság ezt az indoklást nem fogadta el, így az EMMI köteles kiadni a dokumentum tartalmát.

Az ítélet nem jogerős.