Az orosz hatóságok letartóztatták a szombati Navalnij-tüntetés szervezőit

külföld
2021 január 21., 19:56

Az orosz hatóságok letartóztattak több vezető ellenzéki aktivistát és Navalnij szövetségeseit csütörtökön, miután szombatra tüntetést szerveztek az ország több pontján, hogy így tiltakozzak Navalnij letartóztatása ellen.

A letartóztatott aktivisták között van Navalnyij sajtótitkára, Kira Yarmysh és Georgi Alburov is, aki a Navalnij Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) vezetője, de rajtuk kívül még számos más FBK-tagot és aktivistát is előállítottak a rendőrök az országos tüntetés megszervezése miatt.

Navalnijt azután tartóztatták le, hogy visszatért Oroszországba, nem sokkal később pedig a rendőrségen tartott bírósági meghallgatáson arról hoztak döntést, hogy 30 napig, február 15-ig őrizetben tartják. Navalnijt azért tartóztatták le, mert megsértette ideiglenes szabadlábra helyezése szabályait azzal, hogy nem jelentkezett időben a döntés felülvizsgálatára. Azért nem jelentkezett egyébként, mert Németországban volt, miután az orosz titkosszolgálat méreggel próbálta meggyilkolni.

A hétfői ítélet után Navalnij videóüzenetében arra szólította fel támogatóit: ne féljenek, és menjenek az utcára tüntetni. Munkatársa, Leonyid Volkov január 23-ra, szombatra hirdetett meg tüntetéseket Oroszország-szerte. (MoscowTimes)