Gulyás: Az orvosegyetemeknél maradnak a klinikai központok akkor is, ha az alapítványosodás mellett döntenek

Egészségügy
2021 január 21., 11:35

A hozzájuk tartozó klinikai központokkal együtt térhetnek át alapítványi fenntartásra a modellváltás lehetőségével megkínált vidéki tudományegyetemek, közölte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón a 444 kérdésére.

Gulyás egészen pontosan ezt mondta:

„A klinikákkal kapcsolatban a jelenlegi szabályozásból kell kiindulni. Nagyon törékeny egyensúlyt sikerült megteremteni, amikor a klinikák részei maradtak az egyetemeknek, de mégis, az egységes kórházi ellátásban vállalnak szerepet. Ezt kell fenntartani akkor is, ha egyébként alapítványi struktúrában kívánnak az egyetemek tovább működni.”

link Forrás

Azért kérdeztük a kormányt, mi a szándéka a modellváltás lehetőségével megkínált vidéki tudományegyetemekhez tartozó klinikai központokkal, mert a kérdésben ellentmondásos nyilatkozatok érkeztek az elmúlt hetekben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Innovációs és Technológiai Minisztérium háza tájáról. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter január elején az egészségügy reformját taglaló videóüzenetében arról beszélt, a vidéki egyetemek klinikai központjai az Emmi fenntartása alá kerülve megyei kórházakként működnének tovább, az ITM viszont a klinikákat továbbra is az egyetemek részeként kezelve mutatta be az alapítványi modellt az érintett egyetemek vezetésének.

Mint csütörtöki hosszabb cikkünkben írtuk, a modellváltás elfogadásáról vagy elutasításáról a következő napokban döntő tudományegyetemek: a PTE, az SZTE és a DE számára kiemelten fontos kérdés, mi lesz a hozzájuk tartozó klinikákkal, ha az alapítványosodás mellett döntenek. A Pécsi Tudományegyetem rektora már kijelentette, hallani sem akar a modellváltásról, ha nincs garancia rá, hogy az egyetem egységében, a klinikai központtal együtt kerül alapítványi fenntartásba.