Náci Enigma kódológépeket találtak a Balti-tengerben

történelem
2021 január 21., 15:46

Búvárok hoztak fel a Balti-tenger mélyéről Németország partjainál hat második világháborús Enigma kódológépet, jelentették be csütörtökön a hatóságok.

A történelmi leletekre Schleimünde-sziget közelében bukkantak, közölte Schleswig-Holstein régészeti hivatala. Christian Hüttner, a lelet felfedezője elmondta, hogy egy elveszett propeller után kutattak, amikor rábukkantak az Enigma-gépekre. Hozzátette, hogy a kódológépeket láthatóan részben használhatatlanná tették, mielőtt megszabadultak tőlük.

A kódológépeket a nácik használták üzenetek titkosítására a második világháború alatt.

Lengyel matematikusoknak a harmincas évek elején sikerült feltörniük az Enigma-kódot. Az évtized végén megosztották tudásukat a britekkel. Alan Turing matematikus is tagja volt annak a Bletchley Park-i kódfejtőcsoportnak, amely el tudta olvasni a nácik Enigmával titkosított üzeneteit.

Kutatóbúvárok tavaly novemberben már találtak egy Enigma-gépet, amikor elhagyott halászhálókat kerestek a Balti-tengerben. Azt a gépet már restaurálják a schleswigi Régészeti Múzeumban. A Hüttner által felfedezett további Enigmákat is helyreállítják, és később ki is állítják őket. A régészeti hivatal szerint nem világos, hogyan kerültek a gépek a tenger fenekére. Régészek szerint számos Enigmát süllyesztettek el a német partok közelében. (MTI)