Nincs elég orvos a rekordszámú koronavírusos fertőzöttre Portugáliában

koronavírus
2021 január 21., 18:25

Nagyon súlyos a járványhelyzet Portugáliában, nincs elég egészségügyi szakember a betegek ellátására. Csütörtökön 221 ember halt meg a vírus miatt az országban, ez az eddigi legmagasabb napi halottszám.

A 10,5 millió lakosú Portugáliában eddig 9686-an haltak meg koronavírusban a hivatalos adatok szerint, az igazolt fertőzöttek száma szerdáról csütörtökre 13 544-gyel gyarapodott. Előző nap ennél is magasabb számot, 14 647-et jegyeztek fel, ami szintén rekord.

A Reuters szerint sok beteg miatt az orvosok, ápolók egyre kimerültebbek és kétségbeesettek.

"Nincs elég emberünk. Hiába lehetne felállítani még több ágyat intenzív ellátáshoz, nincs hozzájuk szakember. Az orvosok elkeseredettek"

- mondta a hírügynökségnek Guida da Ponte, egy orvosszakszervezet helyettes vezetője.

A mentőautók sorban állnak a kórházak előtt újabb és újabb betegekkel. Egy idős férfi kedden Portalegre városában a mentőautóban halt meg három óra várakozás után.

Portugália, Nyugat-Európa legszegényebb országa a járvány első hullámával még meg tudott birkózni tavaly, de a közelmúltban felbukkant, agresszívebben fertőző vírusvariáns miatt már a világ országai közül a legrosszabbak a lakosságarányos fertőzési és halálozási mutatói. Az új variáns jelenleg az összes fertőzés 20 százalékát okozza, de a jövő hét elejére akár 60 százalékra is felszökhet az arány - mondta szerdán Marta Temido egészségügyi miniszter.

Az országban múlt héten kijárási tilalmat vezettek be, csak a legfontosabb üzletek maradhatnak nyitva, és otthonmaradásra buzdítják az embereket. A héten Antonio Costa miniszterelnök bejelentette, hogy 15 napra bezárják az iskolákat, de sokan úgy gondolják, hogy a kormány megkésve hozta meg ezt a döntést.

(MTI, Reuters)