Kúria: Mészáros Lőrinc közszereplő

media
2021 január 22., 13:50

Gazdasági tevékenysége kapcsán közszereplőnek minősül Mészáros Lőrinc - ezzel a döntéssel zárta le a Kúria Mészáros Lőrinc és a Válasz Online közötti pert. A pert Mészáros Lőrinc indította egy, a Válasz Online-on megjelent cikk miatt, amelyben a lap azt taglalta, hogyan szerezte meg Mészáros egyik embere, Vörös József ügyvéd a portál elődjének, a Heti Válasz hetilapnak teljes online archívumát.

Miután a konzervatív, de nem kormánybarát hetilapot 2018 őszén bedarálták, annak archívuma pedig Mészáros ügyvédjéhez került, a milliárdos vállalkozó pert indított a portál ellen, vitatva azt, hogy neki bármi köze lenne a dologhoz. A bíróság első, másod, és immár harmadfokon is kimondta, hogy a Válasz cikkében szereplő információk, ahogy írják, elegendő ténybeli alapot biztosítottak ahhoz a következtetéshez, hogy „a versengő pályázatok nem egyéni üzleti döntések voltak, hanem annak hátterében a felperes érdekköre áll”.

Emellett a Kúria azt is kimondta, hogy Mészáros Lőrinc már hiába nem politikus, mióta már nem ő Felcsút polgármestere, ettől még „a gazdasági életben betöltött szerepét illetően a személyével kapcsolatban a vélemény-nyilvánítás lehetőségei az átlagosnál jóval tágabbak”. A döntésnek persze arra nincs hatása, hogy kinél van a Heti Válasz 18 évet felölelő archívuma, így az a lap korábbi munkatársai helyett továbbra is a Mészároshoz köthető Vörös József tulajdona.