Összezsúfolva, egy parkolóban kellett aludniuk a Nemzeti Gárda Washingtonba rendelt tagjainak Biden beiktatása után

külföld
2021 január 22., 20:05

A Capitolium január 6-i ostroma után több ezer fővel erősítették meg Washington DC-ben a Nemzeti Gárda csapatait, hogy kezelni tudják az esetleges zavargásokat Joe Biden beiktatása előtt és alatt.

Viszont azt nem sikerült rendesen leszervezni, hogy a szervezet tagjait egységesen teszteljék, mielőtt szolgálatra érkeznének a városba, sőt, volt akit arra kényszerítettek, hogy saját maga oldja meg a tesztelését, másokat pedig rávettek, hogy idő előtt hagyják el a karantént, hogy munkába állhassanak.

Bár a Gárda vezetése nem hajlandó hivatalos számokat közölni arról, hogy hányan fertőződtek meg koronavírussal a washingtoni munkavégzés során, de a Politicónak nyilatkozó gárdisták szerint több százan vannak, akik megfertőződtek vagy fertőzésveszély miatt karanténba kerültek.

Csütörtök éjjel két hét szolgálat után kirakták őket a kongresszusi épületekből, és a pihenőidejüket parkolókban összezsúfolva kellett eltölteniük. A gárdisták szorosan egymás mellett, a földön aludtak a parkolóban, ahol nem volt internet, és 5000 emberre egyetlen vécé jutott.

"Tegnap még tucatnyi szenátor és kongresszusi tag sétált a soraink között, fényképeztek és kezet fogtak velünk, megköszönték a szolgálatunkat. 24 óra sem telt el, és most, hogy már nincs ránk szükségük, száműztek minket egy parkoló sarkába. Úgy érezzük, elárultak minket"

- nyilatkozott az esetről a Nemzeti Gárda egyik tagja a Politicónak.

Az ügyet egy szenátusi bizottság vizsgálja. Jim Inhofe republikánus szenátor szerint a Capitolium egyik rendőre felhatalmazás nélkül adta ki a katonák elküldéséről szóló parancsot. A szenátor szerint ki fogják deríteni, ki lehetett az.

Több szenátor már aznap este felhívta a figyelmet a történtekre. Chris Murphy a Capitolium rendőrfőnökével is beszélt, aki azóta letagadta, hogy ők rendelték volna el, hogy a katonák hagyják el a kongresszus épületeit.

A Gárda egyik névtelenül nyilatkozó tagja szerint a szervezet vezetése megpróbált átfogó tervet kialakítani arra, hogy teszteljék a Washingtonba érkező katonákat. Ennek ellenére több mint száz katona lett igazoltan fertőzött, további párszázan pedig hotelekben karanténoznak, miután fertőzött személlyel találkoztak vagy tüneteik vannak.

A Gárda tagjai azt mondták, nem volt egységes az ellenőrzés, mikor megérkeztek Washingtonba. Voltak egységek, akiknek csak a hőmérsékletét mérték meg és megkérdezték, hogy találkoztak-e fertőzött személlyel, de nem tesztelték le őket. Olyanok is voltak, akiknek azt mondták, oldják meg maguk a tesztelést. Másoknak, akik fertőzött személlyel találkoztak, azt az utasítást adták, hogy a karanténidő lejárta előtt jelentkezzenek szolgálatra, mert szükség volt a katonákra a Biden beiktatása előtti napokban.

A Politicónak nyilatkozó egyik gárdista szerint a kongresszus vezetése most azon dolgozik, hogy a következő napokban leteszteljék mind a 25 000 gárdistát, akik Washingtonban maradnak vagy most térnek haza onnan.

(Politico)