Miközben sorra dőlnek be a vállakozások, milliárdokkal tömi saját cégeit a kormány

PÉNZ
2021 január 23., 17:16
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az azonnali kérdések órájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. október 19-én
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az azonnali kérdések órájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. október 19-én Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Egyetlen nap is elegendő ahhoz, hogy látható legyen a kormány gazdasági mentőintézkedéseinek természete.

Szombaton egy olyan intézkedésre sem derült fény, amelyek a csődközelbe sodródott vendéglátósokat, a válságot leginkább megsínylő kisvállalkozásokat segítették volna, esetleg munkahelyvédelmi, gazdaságélénkítő vagy szociális célokat szolgáltak volna.

Pedig elég aktuális a kérdés: vendéglátósok már azzal fenyegetnek, hogy a tiltás ellenére is kinyitnak, a trükközők kénytelenek lehúzni a rolót, miközben sokan a novemberi bértámogatáshoz sem jutottak hozzá.

Ellenben kiderült, hogy csak a tavalyi, járványsúlytotta évben

a magyar állam 23 milliárd forint értékben hirdetett a Mészáros Lőrinc üzleti köréhez sorolt TV2-n.

Az összeg közel 4 milliárd forinttal magasabb, mint volt előző évben volt, és kilencszerese a versenytárs RTL Klubnál elköltött állami keretnek.

Talán ennél is súlyosabb, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc nyerte a legtöbb támogatást a tavaly a gazdaságvédelmi alapból:

14 Mészáros-hotel kapott felújítási támogatást összesen 17,7 milliárd forint értékben úgy, hogy közben elbocsátotta munkavállalói felét.

Arra is a járványhelyzet közepén derült fény, hogy a 15 milliárd forintból felépült Haladás Sportkomplexum üzemeltetését átveszi a szombathelyi önkormányzattól az állam. A beruházás olyan jól sikerült, hogy három év után sincs, aki üzemeltesse a létesítményt, amelynek működtetését már az elmúlt két évben is egyenként 300 millióval tolta meg az adófizetők közössége.

A legjobban teljesítő kormányzati politikusok is megkapták a megérdemelt bónuszt év végén. Szintén szombati hír, hogy 19 államtitkár részesült egyhavi prémiumban a tavalyi év után. Többek közt a Miniszterelnökség, a Rogán-féle Kabinetiroda és az EMMI államtitkárai is felvehették megérdemelt - 1,3 illetve 1,7 milliós - jutalmukat.

Szemléltetésképpen: a kormány összesen költött tavaly 50 milliárd forintot bértámogatásra. Hogy mire ment el a gazdaságvédelemre elkülönített 1900 milliárd forintot, arról ebben a cikkben írtunk részletesen.