Az Egyesült Arab Emírségek nagykövetséget nyit Tel-Avivban

január 24., vasárnap 16:47

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya jóváhagyta az emírségi nagykövetség megnyitását Tel-Avivban - közölte vasárnap az abu-dhabi vezetés Twitter-oldalán.

„A minisztertanács jóváhagyta az emírségek nagykövetségének megnyitását az Izrael állambeli Tel-Avivban” - olvasható a bejegyzésben.

A nap folyamán egyébként az izraeli kabinet jóváhagyta a diplomáciai kapcsolatok kiépítését szolgáló megállapodást egy másik arab állammal, Marokkóval is. A N12 izraeli televíziós csatorna szerint a megállapodás most a parlament elé kerül ratifikálásra. Az izraeli gazdasági miniszter vasárnap jelentette be, hogy a két ország egyezségre jutott a kereskedelmi és gazdasági együttműködés terén is, az erre vonatkozó megállapodást pedig akár két héten belül alá is írhatják.

Izrael az Egyesült Államok közvetítésével az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében az Egyesült Arab Emírségekkel, Marokkóval, Szudánnal és Bahreinnel normalizálta kapcsolatait. A palesztinok ügyük elárulásának tekintik a történteket, az arab országok eddig ugyanis azt az elvet követték, hogy a kapcsolatok rendezését a zsidó állammal az izraeli-palesztin konfliktus rendezésétől teszik függővé. (MTI)