Kérdőívvel mérik fel az ELTE kutatói, hogy mit gondolnak a magyarok a klímaváltozásról

klímaváltozás
2021 január 24., 09:28

Az ELTE PPK kutatói Ágoston Csilla vezetésével összeállítottak egy online kérdőívet, ami a magyarok környezettudatos cselekvéssel, valamint a klímaváltozáshoz való viszonyulással kapcsolatos véleményét vizsgálnák. A felmérés teljesen anonim, és nagyjából 15 percig tart kitölteni.

A kérdőív mellé küldtek egy rövid felvezető szöveget is, íme:

„Bár a világ 2020-ban nagyrészt a COVID19-járványra összpontosított, a klímaváltozás okozta fenyegetés nem múlt el.

Külföldön már klímagyásszal kapcsolatos támogató csoportok is indulnak, Új-Zélandon pedig már a tananyag fontos részét képezi a klímaváltozás és a klímaszorongás, miközben a jelenség megítélése a hétköznapi emberek részéről korántsem egységes: a jelenség teljes tagadásától a szélsőséges szorongásig sokféle hozzáállás megfigyelhető.

Arról viszont jelenleg még sokkal kevesebbet tudunk, hogy Magyarországon milyen érzéseket vált ki a téma az emberekből, és a mai napig nemzetközi szinten is alig van olyan kutatás, amely a klímaváltozással kapcsolatos érzelmek átfogóbb mérésére irányulna.

E hiány pótlása érdekében az ELTE kérdőíves kutatást indít, amelynek legfőbb célja a magyarok klímaváltozáshoz való viszonyulásának, valamint környezettudatos cselekvési tendenciáinak megismerése. A kutatás egyik további fontos célja olyan megbízható kérdőívek fejlesztése, amelyekkel akár nemzetközi szinten is megfelelően mérhetővé válik az emberek viszonya a klímaváltozáshoz.

A kérdőívet itt lehet kitölteni.”