A Brüsszelben terjeszkedő Fidesz-alapítvány költségvetése akkora, mint a nagy EU-s pártcsaládoké

eu
2021 január 25., 13:46

A HVG írta meg, hogy szeptemberben a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) 2,274 millió euróért (több mint 800 millió forint) megvett egy belga céget, aminek volt Brüsszelben, az Európai negyed frekventált pontján egy 506 m2-es irodaegyüttese. Most már a fideszes alapítványé az ingatlan, és az iroda vezetője Horogszegi Szilágyi-Landeck Dániel, aki az SZMPA német nyelvű szövege szerint a brüsszeli képviselet vezetője.

Az SZPMA 2019. évi beszámolója szerint az államtól kapott költségvetési támogatásuk 1,468 milliárd forint (kb. 4 millió euró), míg az előző évben még csak 573 millió volt. A kormány ezt azzal magyarázta, hogy szeretne nagyobb befolyásolási erővel és jobb „láthatósággal” rendelkezni Brüsszelben.

Brüsszelben sok hasonló érdekképviseleti szerv van, az európai politikai pártokkal és európai politikai alapítványokkal foglalkozó hatóság nyilvántartásában szereplő alapítványoknak a működését EU-s jogszabály alapján legfeljebb 95 százalékban finanszírozza az Európai Parlament (EP).

A Szabad Európa arról írt, hogy az SZMPA 4 milliós költségvetése egészen nagynak számít.

  • A legnagyobb európai pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) politikai alapítványa, a Wilfried Martens Központ az Európai Tanulmányokért elvileg a Fidesz érdekeit is képviseli Brüsszelben, bár a Fidesz és az EPP most össze van veszve. A Martens Központ a világ 10. legnagyobb think tank-je, éves költségvetése kb. 7 millió euró, amiből közel 6 milliót az Európai Parlament ad.
  • A szociáldemokrata pártcsalád alapítványa, az Alapítvány az Európai Progresszív Tanulmányokért (FEPS) 4,5 millió euróból gazdálkodik, 95 százalékát az EP adja.
  • A liberális pártcsalád alapítványa, az Európai Liberális Fórum (ELF), aminek 47 tagszervezete van, az éves összköltségvetése több mint 2 millió euró, fele az SZPMA-nak. A nagyját az EP állja.

A Szabad Európa megnézte néhány nagy európai ország kormánypártját, hogy azok fent tartanak-e külön brüsszeli irodát a saját tevékenységük képviseletére, de egy ilyen esetet sem találtak, mind beérték a saját pártcsaládjuk által nyújtott lehetőségekkel.

Frissítés (02. 08.)

A SZPMA cikkünk megjelenése után írta meg, hogy azzal szemben, hogy a Szabad Európa nem talált más pártalapítványokat, amik irodát vezetnek Brüsszelben, „például a német kormányzó kereszténydemokrata CDU (KAS Europabüro Brüssel), a német keresztényszociális CSU (HSS Europa-Büro Brüssel), a német szociáldemokrata SPD (FES EU - Office Brussels) és a német Zöldek (Heinrich Böll Stiftung European Union) pártalapítványai is jelen vannak Brüsszelben, több alkalmazottal”, sőt a fővárosi önkormányzat is működhet Brüsszelben »Budapest irodát«, aminek az önkormányzat nemrég 37,2 millió forintról 112,1 millióra emelte a rendelkezésre álló összegét.