Ellenzéki politikusok is a vendéglátást korlátozó szabályok enyhítését kérik, a kormány szerint a vakcinák beszerzésén múlik minden

gazdaság
2021 január 25., 16:43

Az elmúlt napokban több hír is szólt arról, hogy a vendéglátósok cserben hagyva érzik magukat, és a korlátozások lazítását szeretnék, hétfőn két ellenzéki politikus is megszólalt a témában, míg a kormány részéről Kovács Zoltán üzent a vendéglátósoknak.

Ujhelyi István, az MSZP politikusa arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy átgondolatlan volt a kormányzati korlátozások tavaly novemberi elrendelése, bizonyos szolgáltatások esetében itt az ideje a szabályozás megfontolt és okos újrarajzolásának

Az EP-képviselő Ujhelyi elmondta, hogy az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnökeként az elmúlt hetekben megismerte a többi tagállam korlátozó intézkedéseit és az érintett szakmai szervezetek álláspontját a lehetséges enyhítésekkel kapcsolatban. Szerinte a szolgáltatói és vendéglátói szektorban elfogyott a türelem, ezért még azelőtt kell megtalálni a közös és végiggondolt módosításokat, mielőtt önkéntes mozgalmak nyitnak és elszabadul a járvány.

„Döbbenetes, ahogy a kormány kizsigerelte és nulla szolidaritást mutatott a szolgáltatói szektor irányába a védekezés során. Az ágazat eljutott a tűrőképessége határára, ezért most már lépni kell! Okosan, felelősen, a szakmai szervezetekkel egyeztetve, de lépni kell!” – fogalmazott Ujhelyi, aki szerint egyes esetekben nem csak az érintett vállalkozások túlélése érdekében, de a társadalom pszichés terheinek csökkentése miatt is elengedhetetlenül szükség van az enyhítésre.

A politikus példaként hivatkozott arra, hogy a korlátozásokat bevezető hatályos kormányrendelet a vallási közösségek esetében megengedi, hogy szertartásaikat „az általános szabályokkal összhangban”, de saját döntésük alapján tartsák meg. Ujhelyi szerint a színházak, mozik, cirkuszok, tánc- és zeneművészeti előadások esetében is, ha az üzemeltetők vállalják a szigorú előírások betartását (például megadott sortávolság üresen hagyása, folyamatos maszkviselés és fertőtlenítés), valamint a normálistól emiatt eltérő, csökkentett bevételt, akkor megfontolandó az újranyitás engedélyezése. Ujhelyi érthetetlennek nevezte, hogy miközben zsúfolt buszokon közlekedünk, a gyermekek járnak általános iskolába, plázákban és áruházakban állunk sorban egymás után, közben a nyitott vadasparkok, állatkertek, szabadtéri látványosságok még mindig zárva kell tartsanak. Hasonlóképp a teljes korlátozás újragondolását javasolta az MSZP európai politikusa a múzeumok, levéltárak, kiállítások, könyvtárak esetében, ahol megfelelő létszámkorlátozással és maszkviseléssel fenntarthatóak lennének a járványügyi előírások.

Hétfőn Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere is bejegyzést tett közzé, melyben arról írt, Terézváros polgármestereként pontosan látja, mit jelent a teljes bezárás a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók részére:

„A véget. Felszolgálók, pultosok, zenészek, szakácsok, takarítók élnek nulla forint bevételből hónapok óta. Sokan közülük családos emberek. És ez így nem tartható tovább.Nem tartható, hogy a kormány az ujját sem mozdította a vendéglátósokért. Különösen Budapesten, ahol Mészáros Lőrinc szállodáinak jutott pár tíz milliárd, a fővárosi vendéglátósoknak nem. Egyszerűen elengedték a kezüket.De nemcsak a cselekvés hiánya, a hibás cselekvés is durva károkat okoz.” – írja Soproni, aki szerint ideje lenne feltennie a kormánynak a kérdést, hogy konzekvensek-e a járványügyi intézkedések.

„Biztosan jó ötlet 7 órakor bezárni az üzleteket, hogy soha nem látott tömegeket zsúfoljunk össze? Biztosan növelné az esetszámot, ha este 8 után lemehetnénk futni vagy akár sétálni a párunkkal, ezzel is óvva a mentális egészségünket? Biztosan többen betegednének meg, ha másoktól méterekre leülnénk egy teraszra, hogy megigyunk egy kávét?”

– írja a Momentum politikusa, aki hangsúlyozza, hogy nem arról beszél, hogy nyissunk ki mindent újra, csak arról, hogy az észszerűtlen korlátozásoknak vessünk véget. Mert ezen is emberéletek múlnak. És hogy mi lenne most ésszerű? Soproni szerint

  • Engedélyezzék a vendéglátóhelyeknek, hogy kinyissák a teraszaikat.
  • A beoltottak kapják meg az oltási kártyát, és annak birtokában hadd fogyasszanak akár a vendéglátóhelyeken belül is.
  • Kezdődjön később a kijárási korlátozás, tartsanak tovább nyitva a boltok.
  • Hadd sportoljanak vagy tegyenek egy egészségügyi sétát akár éjjel is az emberek

Kormány: előbb a vakcinák

A kormány is szeretné, ha a vendéglátóhelyek mielőbb újranyithatnának, de minden a vakcinán múlik, vagyis attól függ a nyitás időpontja és üteme, hogy az ország milyen gyorsan tud vakcinához jutni - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn az MTI-nek. Kovács Zoltán elmondta, hogy érthető a magyar vendéglátósok álláspontja, hiszen a járvány nagy csapást mért a vendáglátósokra egész Európában, így Magyarországon is.

"A vakcina a kulcs": ahogy lesz elég oltóanyag, elindulhat a tömeges oltás, és fokozatosan újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek - közölte Kovács, aki szerint Európában sok helyen már a járvány harmadik hulláma indult el, ami leginkább annak következménye, hogy elhamarkodottan döntöttek a korlátozó intézkedések feloldása mellett, így újra nő a fertőzöttek száma, és újra zárni kell.

Kovács ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány minden eszközzel segíti a vendéglátósokat, és igyekeznek több helyről is vakcinát beszerezni.