120 óra közmunkát kaptak a Fejér megyei óvodapedagógusok, akik erőszakkal akartak megetetni egy gyereket

bűnügy
2021 január 26., 13:41

Egyenként 120 óra közmunkára ítélte a Székesfehérvári Járásbíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt egy Fejér megyei óvoda egyik dajkáját és két óvodapedagógust, amiért erőszakkal próbáltak megetetni egy gyereket.

A vádirat szerint két óvodapedagógus úgy döntött, hogy a dajka segítségével megpróbálják megetetni az étkezési zavarban szenvedő három és fél éves gyereket. A gyerek többi társával együtt az asztalnál ült és az ebédet várta, amikor a vádlottak hozzá léptek, egyik kezét az egyik, másik kezét a másik vádlott hátra fogta, a harmadik pedig kanállal az ételt a szájába tuszkolta. A gyerek sírva fakadt, de a második kanál ételt is megpróbálták a szájába erőltetni, azonban a tiltakozó, síró gyerek félrenyelt, ezért a vádlottak visszavonultak.

Ezután a gyerek viselkedése megváltozott, zárkózottá, szomorúvá vált, sírva ment óvodába. A szülők át is íratták egy másik intézménybe.

A bíróság szerint a vádlottak a kiskorú testi, érzelmi fejlődését veszélyeztették, amikor a köztudottan táplálkozási zavarban szenvedő gyermeket kényszerrel próbálták megetetni, amely az evéssel kapcsolatos nehézségeit tovább mélyítette, továbbá fennállt a gyerek fulladásának a lehetősége is.

Az ügyészség az ítélet ellen súlyosításért, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, valamint foglalkozástól eltiltás kiszabása érdekében fellebbezett - áll az ügyészség közleményében.

(A címlapi kép illusztráció.)