3,46 milliárd forintnyi bírságot kapott Norvégiában a Grindr társkeresőapp

2021 január 26., kedd 17:28

100 millió koronára, azaz kb. 3,46 milliárd forintra bírságolta a Grindr társkereső alkalmazást a Norvég Adatvédelmi Hatóság, amiért kifejezetten személyes információkat osztott meg a felhasználóiról a hirdetőkkel. Az alkalmazás hirdetői információt szerezhettek ugyanis a felhasználók szexuális irányultságáról, mentális egészségéről és helyadatokhoz is hozzáfértek.

A bírság a Grindr éves globális bevételének tizede, és az adatvédelmi hatóság szerint azért ennyire magas, mert a hirdetőkkel megosztott információk különösen védettek a norvég (és szinte minden) jog szerint.

A Grindr védekezésében tagadta, hogy a felhasználók szexuális irányultságáról is adatokat osztana meg. Azzal érveltek, hogy a felhasználóik szexuális irányultságát kifejezetten nem közlik a hirdetőkkel, így pedig a felhasználók akár heteroszexuálisak is lehetnek. A norvég hatóság azonban nem fogadta el a érvelést, hiszen a Grindr kifejezetten meleg és biszexuális randiappként állítja be magát, így pedig pusztán az az adat, hogy valaki a Grindr felhasználója, erősen utal az illető szexuális preferenciáira. a hatóság szerint a Grindr jobban is végiggondolhatná adatkezelési politikáját, hiszen a jelenlegi gyakorlat éppen olyan jogi védelmeket hagyott figyelmen kívül, amiket kifejezetten a szexuális kisebbségek védelme érdekében foglaltak törvényekbe, sőt alkotmányokba az államok. (Guardian)