A francia belügyminiszter feloszlatná az Identitás Generáció nevű szélsőjobboldali szervezetet

Több 444 videó?
Szeretném

Felháborítónak nevezte Gérald Darmanin francia belügyminiszter az Identitás Generáció nevű csoportosulásnak az Alpokban és a Pireneusokban szervezett migránsellenes akcióit, amelyek miatt a szervezet feloszlatását helyezte kilátásba.

A délnyugat franciaországi Saint-Gaudens ügyésze kedd este bejelentette, hogy nyilvános rasszista gyűlöletkeltés gyanújával vizsgálatot indított a szervezet ellen.

„Amennyiben a bizonyítékok meglesznek, nem fogok habozni javasolni a feloszlatást” - mondta kedden a tárcavezető, akit „felháborít az Identitás Generáció aktivistáinak a köztársaságot aláásó tevékenysége” a múlt heti bevándorlóellenes akciójával, a délnyugati Luchon település és Spanyolország között.

Először ítélte el nyilvánosan a belügyminiszter a francia határokon évek óta figyelemfelkeltő akciókat szervező csoportosulás tevékenységét, és vetette fel a feloszlatás lehetőségét. A közelmúltban a tárcavezetőnek sikerült elérnie több iszlamista tevékenységgel gyanúsított egyesület (CCIF, BarakaCity, Jasszin sejk kollektíva) betiltását.

A délnyugati régió több képviselője, köztük Carole Delga szocialista régióelnök is kérte a múlt héten a belügyminiszterről, hogy oszlassa fel „ezt az erőszakos és veszélyes szélsőjobboldali csoportosulást” a Pireneusokban szervezett akciók után.

Egy héttel ezelőtt az Identitás Generáció mintegy harminc tagja Défend Europe (Európa védelme) feliratú gépkocsikkal elállta a Portillon-hágót és drónnal ellenőrizték a francia-spanyol határt. A közösségi oldalakon közzétett üzeneteik szerint a kampánnyal „a Pireneusok terrorista és migrációs veszélye ellen” kívánták felvenni a küzdelmet.

Christophe Amunzateguy ügyész az akcióban használt „teljesen egyértelműen migránsellenes molinón” olvasható feliratok miatt indított eljárást.

„Számos terv született a feloszlatásunkra, de semmit nem tudnak a szemünkre hányni, az igazságszolgáltatás minden akciónkat jóváhagyta” - mondta az AFP francia hírügynökségnek a Galant (Bátor) becenevet használó Clément Gandelin, a 2012-ben alapított és jelenleg 2800 tagot számláló Identitás Generáció vezetője. „Gérald Darmaninnek nem fog sikerülni minket könnyen feloszlatni. Soha nem ítéltek el minket" - tette hozzá.

Az Identitás Generáció, amely elítéli a „migránsinváziót” és bírálja a multikulturális társadalmat, akkor vált ismertté, amikor eltorlaszolták 2018 tavaszán a francia-olasz határon lévő Échelle-hágót, hogy egyetlen illegális bevándorló se léphessen Franciaország területére.

Emmanuel Macron államfő kezdeményezésére 2019-ben több szélsőjobboldali csoportot (Bastion social, Blood and Honour és Combat 18) feloszlatott a francia igazságszolgáltatás, de az Identitás Generáció megszüntetése nehezebbnek tűnik. A belügyminiszter szerint ugyanis „ügyesebbek, mint a többiek, mindent megtesznek, hogy ne lépjék át a határvonalat, de minden alkalommal egyre messzebb mennek”. (MTI)