Százezrek az utcán, erőszak, vízágyú és könnygáz Delhiben

Gazdák százezrei tüntettek kedden, a Köztársaság Napján India fővárosában. Sokan traktorral vagy lóháton érkeztek, áttörték a rendőrségi kordont, és bejutottak a világörökségi helyszínnek számító Vörös Erőd területére is. 

A tiltakozás erőszakba fulladt, a rendőrök könnygázzal és gumibottal igyekeztek oszlatni a tömeget. Delhi egyes pontjain szünetelt a mobilszolgáltatás, egyes metróállomásokat is lezártak. Egy ember meghalt, és több tucatnyian megsérültek, írja a Guardian

A Vörös ErődFotó: SAJJAD HUSSAIN/AFP

Hónapok óta tüntetnek a szeptemberben elfogadott törvények ellen, amelyek lazítják a mezőgazdasági termékek árazására, árusítására és tárolására vonatkozó szabályokat. A kormány a magánbefektetéseknek szeretne megágyazni ezzel, csakhogy a gazdák szerint az új törvények kiszolgáltatottá teszik őket a nagyvállalatok számára, és felszámolják azt a minimális támogatási rendszert, ami eddig megvédte őket a szabad piac ártalmaitól. November óta gazdák tízezrei táboroznak emiatt Delhi külterületén. 

Fotó: MONEY SHARMA/AFP

A hatóságok azzal a feltétellel engedélyezték a keddi tüntetést, ha a tüntetők megvárják, amíg véget ér a hagyományos, köztársaság napi felvonulás. A gazdák végül nem tartották be ezt a vállalásukat, és korábban benyomultak a városba. 

Néhányuknak sikerült megközelíteniük a központi, katonai parádé helyszínét, amin Narendra Modi miniszterelnök is részt vett. Miután intett a tömegnek, visszavitték a rezidenciájára.

Fotó: Imtiyaz Khan/Anadolu Agency via AFP

A Guardian idézi az egyik tüntetőt, aki azt mondta: a kormány úgy próbálja rossz színben feltüntetni őket, hogy a saját embereit küldi közéjük bomlasztani, de hiába, nem fogják feladni a harcot, fogadkozott. 

A tiltakozók szerint a kormány nem egyeztetett velük kellő mértékben a törvényről, amit közben fel is függesztett a legfelsőbb bíróság, előírva, hogy egy különleges bizottság próbálja meg feloldani a helyzetet. A kormány felajánlotta, hogy 18 hónapra visszavonja a törvényt, de a gazdák azt szeretnék, ha teljesen letennének a bevezetéséről.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó