Százezrek az utcán, erőszak, vízágyú és könnygáz Delhiben

január 26., kedd 12:55

Gazdák százezrei tüntettek kedden, a Köztársaság Napján India fővárosában. Sokan traktorral vagy lóháton érkeztek, áttörték a rendőrségi kordont, és bejutottak a világörökségi helyszínnek számító Vörös Erőd területére is.

A tiltakozás erőszakba fulladt, a rendőrök könnygázzal és gumibottal igyekeztek oszlatni a tömeget. Delhi egyes pontjain szünetelt a mobilszolgáltatás, egyes metróállomásokat is lezártak. Egy ember meghalt, és több tucatnyian megsérültek, írja a Guardian.

A Vörös Erőd Fotó: SAJJAD HUSSAIN/AFP

Hónapok óta tüntetnek a szeptemberben elfogadott törvények ellen, amelyek lazítják a mezőgazdasági termékek árazására, árusítására és tárolására vonatkozó szabályokat. A kormány a magánbefektetéseknek szeretne megágyazni ezzel, csakhogy a gazdák szerint az új törvények kiszolgáltatottá teszik őket a nagyvállalatok számára, és felszámolják azt a minimális támogatási rendszert, ami eddig megvédte őket a szabad piac ártalmaitól. November óta gazdák tízezrei táboroznak emiatt Delhi külterületén.

Fotó: MONEY SHARMA/AFP

A hatóságok azzal a feltétellel engedélyezték a keddi tüntetést, ha a tüntetők megvárják, amíg véget ér a hagyományos, köztársaság napi felvonulás. A gazdák végül nem tartották be ezt a vállalásukat, és korábban benyomultak a városba.

Néhányuknak sikerült megközelíteniük a központi, katonai parádé helyszínét, amin Narendra Modi miniszterelnök is részt vett. Miután intett a tömegnek, visszavitték a rezidenciájára.

Fotó: Imtiyaz Khan/Anadolu Agency via AFP

A Guardian idézi az egyik tüntetőt, aki azt mondta: a kormány úgy próbálja rossz színben feltüntetni őket, hogy a saját embereit küldi közéjük bomlasztani, de hiába, nem fogják feladni a harcot, fogadkozott.

A tiltakozók szerint a kormány nem egyeztetett velük kellő mértékben a törvényről, amit közben fel is függesztett a legfelsőbb bíróság, előírva, hogy egy különleges bizottság próbálja meg feloldani a helyzetet. A kormány felajánlotta, hogy 18 hónapra visszavonja a törvényt, de a gazdák azt szeretnék, ha teljesen letennének a bevezetéséről.