Az AstraZeneca lemondta a vakcinák késlekedése miatti EU-s megbeszélést

járvány
2021 január 27., 11:42

Frissítés: Az AstraZeneca cáfolja a sajtóhíreket. Lapunkhoz is eljuttatott közleményüket teljes terjedelmében közöljük: „Megerősítjük, hogy az AstraZeneca reggel elfogadott egy meghívást, hogy ma később részt vegyünk egy megbeszélésen az Európai Bizottság Szakbizottságával. Minden ellentétes híresztelés pontatlan”.

Szerda este tartottak volna egy válságtalálkozót, mivel a gyógyszercég nem tudja időben leszállítani az Európai Unió által megrendelt vakcinamennyiséget, és mert kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, használható-e az általuk gyártott oltóanyag a 65 év felettiek körében.

Kedden jelent meg az olasz La Repubblicában az AstraZeneca vezérigazgatójával készült, óriás visszhangot kiváltó interjú, melyben Pascal Soriot többek közt arról is beszélt, hogy szerinte a cég nem vállalt kötelezettségeket, inkább arról volt szó, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy minél hamarabb minél több oltóanyaggal lássák el az uniót.

A cég vezetése a mítingen nem vesz részt, helyette írásban válaszolnak Stella Kyriakides egészségügyi EU-biztos kérdéseire. Az értesülést az AstraZeneca egyelőre nem erősítette meg.

Az AstraZeneca és az Unió viszonya egyre feszültebb. Korábban arról reppentek fel hírek, a cég drágábban kötött le nagy mennyiségű oltóanyagot EU-n kívüli országokkal, ezért nem tudja a vállalt mennyiség felét sem leszállítani 2021 első negyedévében. Bár az EU 80 millió adagot kötött le, úgy néz ki, ebből alig több mint 30 millió dózis érkezik az Unió tagállamaiba március végéig. (Politico)