Csok-támogatásból újította föl balatoni nyaralóját Varga Judit

ingatlan
2021 január 27., 15:59

Tegnap írtunk róla, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter és férje, a Diákhitel Központ vezérigazgatójaként dolgozó Magyar Péter Orbán Viktor budapesti otthonától pár percnyi autóútnyira vett magának egy új, 270 négyzetméteres lakást 200 millió forintért, jóval a környékbeli ingatlanárak alatt. Ma a Telex.hu a miniszter és férje egy másik ingatlanügyéről számol be, arról, hogy a miniszer 2017-ben a három gyerek után járó 10 milliós csok-támogatást lehívva újított föl egy házat Balatonhenyén.

Mindez azért érdekes, mert a kormány otthonteremtési támogatását csak olyan házra lehet fölvenni, ahol az ember életvitelszerűen tervez lakni, nyaralókra, egyebekre nem. A balatonhenyei ház persze nem nyaralóként, hanem családi házként szerepel a miniszter vagyonnyilatkozatában, de ettől még nem valószínű, hogy az először Brüsszelben, majd Budapesten dolgozó házaspár életvitelszerűen a Budapesttől 150 kilométerre lévő Balaton-felvidéki faluban lakott volna. Ráadásul a csok-ra vonatkozó szabályok szerint a támogatást felvevőknek azt is vállalniuk kell, hogy a "bővítés esetén az utolsó részfolyósítástól számított 10 évig – a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig – a lakásban életvitelszerűen lakik.”

Vannak persze kivételek, például ha a támogatott személy és a gyermek, a támogatott személy munkavállalása miatt – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik, vagy ha a foglalkoztatója által térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakik.

Vargáék viszont vélhetően azért vették a 200 milliós lakást a miniszterelnöktől nem messze, hogy ott lakjanak életvitelszerűen. Varga Judit és Magyar Péter cégbírósági papírokban és ingatlanok tulajdoni lapjain nem a balatonhenyei címükkel szerepelnek, bár, mint a Telex írja, ettől még lehet, hogy valaha bejelentkeztek a faluba. A portál cikke szerint lehet persze, hogy a miniszternek és férjének volt olyan terve, hogy Balatonhenyén fognak élni, a gyerekeik a brüsszeli kiküldetés után valahol itt fognak iskolába járni, miután hazaköltöznek Brüsszelből, akkor pedig indokolt lehetett fölvenni az ingatlanra a csokot. Most viszont úgy tűnik, hogy mégsem így alakult Vargáék élete, ilyen esetben pedig a Telex szerint vissza kellene fizetniük a támogatást.

Frissítés: cikkünk megjelenése után az Igazságügyi Minisztérium az RTL Klubnak küldött közleményében azt írja, hogy Varga Judit Balatonhenyén tervezett élni a családjával, miután Brüsszelből hazaköltözött, csakhogy időközben ő is és férje is Budapesten kapott állást. Ezért öt éves haladékot kértek a banktól arra, hogy beköltözzenek a balatoni házba, amire a jogszabályok lehetőséget biztosítanak. Ha ezután sem költöznek Balatonhenyére, akkor a kamatokkal együtt visszafizetik a 10 millió forintos támogatást.