Koronavírus-számok Magyarországon 03.04.
Elhunytak + 152 Σ 15 476
Kórházban + 187 Σ 6 554
Fertőzöttek + 6 278 Σ 446 178
Tesztek + 30 794 Σ 3 749 907
Oltottak + 27 403 Σ 785 440

A szerdai egyeztetés sem oldotta fel a feszültséget az AstraZeneca és az Európai Unió közt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Pascal Soriot, vállalatunk vezérigazgatója örömmel vett részt az EU Vakcina operatív törzsének tegnap esti találkozóján. Konstruktív és nyílt megbeszélést folytattunk az oltóanyagtermelés felgyorsításának összetett folyamatáról és az előttünk álló kihívásokról. Elköteleztük magunkat a még szorosabb együttműködés mellett, hogy közösen alakítsuk ki az oltóanyagunk elkövetkező hónapokban történő szállításának menetrendjét, mivel továbbra is az a célunk, hogy a világjárvány idején több millió európai polgár számára tegyük elérhetővé önköltségi áron a vakcinát” 

- áll az AstraZeneca közleményében, amit azután adtak ki, hogy szerda este az Európai Bizottság képviselőivel tárgyaltak. Sztella Kiriakídisz egészségügyi biztos is konstruktív hangnemről írt a Twitteren, de továbbra is hiányolja a világos szállítási menetrendet, és elvárja, hogy biztosítsák az első negyedévre lekötött vakcinamennyiséget.

A két fél között azóta feszült a viszony, hogy kiderült, az AstraZeneca csökkenti az első negyedéves uniós szállítmányokat, és az eredetileg vállalt mennyiség 25 százalékát tudja biztosítani. Pascal Soriot egy szerdai interjúban azt mondta, két hónapos lemaradásban vannak hollandiai és belgiumi gyártási problémák miatt, de a brit gyárból csak azután szállítanak majd az Unióba, ha ott teljesítették a vállalásaikat, hiszen a britekkel három hónappal korábban megállapodtak.

Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatójaFotó: WIN MCNAMEE/AFP

Kiriakídisz erre - még az esti megbeszélés előtt - azt mondta: „elutasítjuk azt a logikát, hogy azt kell először kiszolgálni, aki hamarabb érkezett. Ez lehet, hogy a hentesnél működik, de szerződéseknél nem, ahogy a mi elővásárlási megállapodásunknál sem”.

Az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan pénteken engedélyezi a vakcinát.