Életfogytiglant is kaphatnak a 17 milliárdos heroin-ügy vádlottjai

bűnügy
2021 január 28., 08:50

A magyar kriminalisztika történetének eddigi legnagyobb kábítószerfogásának nevezi a Fővárosi Főügyészség, hogy novemberben 17 milliárd forint értékű, 730 kilónyi tiszta heroint foglaltak le Budapesten és a szlovéniai Koperben.

photo_camera Fotó: ORFK/police.hu

A mostanra elkészült vádirat szerint egy 57 éves, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt többszörösen büntetett, magyar-török kettős állampolgár férfi 2019. áprilisi szabadulás után azonnal újabb kábítószer-szállítmányok Magyarországra hozatalát kezdte szervezni.

Összeismerkedett egy 49 éves, kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó magyar férfival, aki vállalta, hogy a cége nevében Törökországból, Szlovénián keresztül Magyarországra fog heroint csempészni. A leplezés érdekében a bűntársak beszereztek egy fóliatekercselő gépet és béreltek egy raktárat. A kábítószert külföldön fóliatekercsekben kialakított rejtekhelyekbe rejtették el. A 49 éves férfi a cégével 2019. szeptemberében 730 kilogramm heroint tartalmazó fóliatekercs-szállítmányt rendelt meg, a kábítószert azonban a szlovén hatóságok felfedezték.

photo_camera Fotó: ORFK/police.hu

A szlovén és a magyar rendőrség és főügyészség, továbbá az Europol és az Eurojust együttműködésével végrehajtott akció során Szlovéniában lefoglaltak 661 kiló heroint. A fennmaradó 69 kilót a rendőrök fedett akcióban engedték tovább Koperből a tornyiszentmiklósi határon át Budapestre. A heroin november 5-én érkezett meg egy budapesti telephelyre, ezután ütöttek rajta a 49 éves férfin.

Az ügyészség mindkettejük ellen – a magyar-török állampolgárral szemben távollétében – jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kereskedelem bűntette miatt emelt vádat. A törvény szerint öttől húsz évig terjedő vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk.

A távollevő vádlottal szemben életfogytig, társával szemben határozott ideig tartó fegyházbüntetést javasol az ügyészség.A 49 éves férfi letartóztatásban van.

photo_camera Fotó: ORFK/police.hu